Του Χρυσόστομου Τσούφη

Υψηλότερη ανάπτυξη φέτος αλλά χαμηλότερη του χρόνου και νέα αύξηση του πληθωρισμού είναι το συμπέρασμα των καλοκαιρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν για την Ελλάδα. 

Η Επιτροπή ανεβάζει την πρόβλεψη της ανάπτυξη 4% φέτος από 3,5% στις ανοιξιάτικες εκτιμήσεις, ρίχνει όμως το ρυθμό στο 2,4% για το 2023 από 3,1% που εκτιμούσε την Άνοιξη. Η ανάπτυξη για το 2022 θα στηριχθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της δυναμικής πορείας του τουρισμού ο οποίος αναμένεται να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023. 

Όμως το 2023 η αυξημένη αβεβαιότητα θα μειώσει τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και ο υψηλός ακόμη πληθωρισμός θα αδυνατίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης , ο οποίος πάντως θα παραμείνει αρκετά υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης. Επιπλέον αναμένεται συρρίκνωση τόσο των επενδύσεων κυρίως λόγω των αυστηρότερων όρων δανεισμού όσο και των εξαγωγών εξαιτίας του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος. 

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στο 8,9% φέτος, 1,3 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης , και στο 3,5% για το 2023. Την Άνοιξη θεωρούσε ότι ο πληθωρισμός θα ήταν 6,3% φέτος και μόλις 1,9% το 2023. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται σύμφωνα με την Κομισιόν εξαιτίας κυρίως  της έκρηξης των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων.  

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες καθώς υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον τουρισμό  υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των εισερχόμενων τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Στον αντίποδα ο τομέας της απασχόλησης θα μπορούσε να κινηθεί πιο δυναμικά και να προσδώσει μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ενίσχυση στο εισόδημα των νοικοκυριών και άρα να διατηρήσει ψηλά την ιδιωτική κατανάλωση και στο μέλλον.  

Συγκεκριμένα στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Επιτροπή αναφέρει τα εξής:

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης των…