«Φρένο» στην επισιτιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να βάζει η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για την απεμπλοκή και εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, που υπεγράφη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν  δύο χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ήδη όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC έχει ξεκινήσει αισθητή πτώση στις τιμές των σιτηρών. Η τιμή του σιταριού στο Σικάγο – βασικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά – μειώθηκε κατά περισσότερο από 3% το πρωί της Παρασκευής, ενώ το σιτάρι άλεσης υποχώρησε περισσότερο από 4%.

Παράλληλα ο σίτος ζωοτροφών στο Ηνωμένο Βασίλειο – ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το σιτάρι ζωοτροφών  – μειώθηκε σχεδόν κατά 3%.

Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

«Ενδεχομένως να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα οι εξαγωγές»

Ένας βουλευτής της Οδησσού, το κέντρο του αποκλεισμού των σιτηρών της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι αισιόδοξος ότι μετά και την υπογραφή της συμφωνίας δεν αποκλείεται οι εξαγωγές να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. Εξακολουθεί ωστόσο όπως είπε, να μην εμπιστεύεται το Κρεμλίνο λόγω της συμπεριφοράς του στο παρελθόν.

Λέει επίσης ότι η Ουκρανία «χρειάζεται απεγνωσμένα όπλα και υποστήριξη» από τον κόσμο.

Κίεβο: Θα απαντήσουμε στρατιωτικά σε οποιεσδήποτε ρωσικές προκλήσεις σε σχέση με την συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

Οι όποιες «προκλήσεις» εκ μέρους της Ρωσίας σε σχέση με την συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών για τις εξαγωγές σιτηρών θα αντιμετωπισθούν στρατιωτικά, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

«Η Ουκρανία δεν θα υπογράψει κανένα έγγραφο με την Ρωσία. Θα υπογράψουμε συμφωνία με την Τουρκία και με τα Ηνωμένα Έθνη και θα αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι τους. Η Ρωσία θα υπογράψει μια αντίστοιχη συμφωνία με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στο πριν την αναμενόμενη τελετή υπογραφής συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα υπάρχει συνοδεία των μεταφορικών πλοίων από ρωσικά πλοία και παρουσία Ρώσων αντιπροσώπων στα λιμάνια μας. Σε περίπτωση προκλήσεων, θα υπάρξει άμεση στρατιωτική…