Ο καρκίνος είναι πιο θανατηφόρος όταν τα κύτταρα ενός όγκου εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν σε μια νέα θέση στο σώμα για να εγκατασταθούν. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται μετάσταση. Τώρα, μια μελέτη διαπιστώνει ότι για τα άτομα με καρκίνο του μαστού, αυτά τα αδέσποτα κύτταρα, που ονομάζονται κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα ή CTCs, είναι πιο πιθανό να μεταπηδήσουν στο αίμα τη νύχτα παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας! 

Η ανακάλυψη αυτή αποκαλύπτει κάποια βασική ανθρώπινη φυσιολογία που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει αντιληπτή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους παρακολούθησης της εξέλιξης του καρκίνου, λέει ο Qing-Jun Meng, χρονοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ερευνητική κοινότητα συζητά εδώ και δεκαετίες πώς ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος επηρεάζει τον καρκίνο. Με τη μελέτη αυτή, έγινε σαφές ότι «οι όγκοι ξυπνούν όταν οι ασθενείς κοιμούνται», λέει ο Nicola Aceto, βιολόγος καρκίνου στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Πρόκειται για ένα «βήμα προς τα εμπρός» στην κατανόηση της μετάστασης, σημειώνει. «Και τα βήματα προς τα εμπρός είναι καλό πράγμα για τους ασθενείς μακροπρόθεσμα». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου στο «Nature».

Το 2007, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο κατέταξε τη διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού ως «πιθανό» καρκινογόνο παράγοντα», αφού μακροχρόνιες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που εργάζονται περίεργα ωράρια όπως οι αεροσυνοδοί και οι νυχτερινές νοσοκόμες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού2. Το «γιατί» συμβαίνει αυτό παραμένει ένα μυστήριο.

Το κιρκάδιο ρολόι ενός ατόμου επηρεάζει πολλές διεργασίες στο σώμα όπως τον μεταβολισμό και τον ύπνο. Οι περισσότεροι ερευνητές, ωστόσο, είχαν αρχικά θεωρήσει ότι τα καρκινικά κύτταρα ήταν τόσο μπερδεμένα, τόσο μεταλλαγμένα, που δεν θα συμμορφώνονταν με ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα. 

Όσον αφορά στις μεταστάσεις, η πρώτη ένδειξη ότι αυτό μπορεί να μην είναι απολύτως αληθές ήρθε όταν ο Aceto και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των CTCs σε ποντίκια με όγκους διέφεραν ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε τον…