της Ελένης Λογοθέτη

Το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Σεπτεμβρίου 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε γαλήνια από τη ζωή πλήρης ημερών και έργων, σε ηλικία 96 ετών, προκαλώντας ωστόσο με τον θάνατό της  παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. 

Ο κόσμος αναγνώρισε στην Ελισάβετ την ακλόνητη προσήλωσή της στο καθήκον -σε ένα βαρύ στέμμα που φόρεσε από «σπόντα» σε ηλικία μόλις 25 ετών- την έμφυτη ευγένειά της, την ήρεμη δύναμη αλλά και την προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις των καιρών, προς όφελος πάντα της δημοφιλίας και επιβίωσης του θεσμού της μοναρχίας. 

Στο πρώτο της διάγγελμα ως νεαρή πριγκίπισσα ακόμα, στα 21α γενέθλιά της,  είπε στον λαό της: «Δεν θα έχω τη δύναμη να εκτελέσω αυτό το καθήκον μόνη μου» και ζήτησε την βοήθειά τους για τα επόμενα χρόνια. Οι υπήκοοί της στην Βρετανία και όλα τα κράτη της Κοινοπολιτείας την ακολούθησαν και την λάτρεψαν.

Μόνη ίσως στιγμή στην 70χρονη βασιλεία της που έχασε την αγάπη του κόσμου ήταν οι λάθος χειρισμοί στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα – ακόμα και τότε όμως κατάφερε και αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που κλόνισε σοβαρά τον θεσμό. 

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Όταν της ανακοίνωσαν την θλιβερή είδηση βρισκόταν σε περιοδεία στην Κένυα. Όταν την ρώτησαν τι όνομα θα πάρει ως βασίλισσα απάντησε: «Το δικό μου φυσικά. Τι ερώτηση!». 

Η μεγαλειώδης στέψη της τον Ιούνιο του ίδιου έτους ήταν η πρώτη τελετή στέψης που μεταδόθηκε από τηλεοράσεως και η πρώτη διεθνής αναμετάδοση γεγονότος από το BBC. Η ιδέα άνηκε στον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο και η ίδια την δέχτηκε, παρά τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού Τσόρτσιλ. Το ραδιόφωνο ήταν πάντα το αγαπημένο της μέσο αλλά κατάλαβε αμέσως την δύναμη της εικόνας. 

Στις επόμενες δεκαετίες η Ελισάβετ «μορφώθηκε» ιστορικά και πολιτικά και μεταμορφώθηκε από μία 25χρονη όμορφη βασίλισσα σε μία αξιοσέβαστη ηγέτιδα. 
Κατά τη διάρκεια της θητείας της διόρισε 15 πρωθυπουργούς – με πρώτο τον σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1955 – συναντήθηκε με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14, εκτός από τον Λίντον Τζόνσον) και σχεδόν όλους τους εκάστοτε πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες ενώ περιόδευσε σχεδόν σε όλο τον κόσμο . 

Μέσα στο βαρύ…