Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ΠΑΣΟΚ και «Ελ. Λύση»

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ενίσχυση της Ποιότητας της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία.

Μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία

Υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου, ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης Νίκη Κεραμέως: Αναβαθμίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια, εξασφαλίζεται η αξιοκρατία στην εκλογή μελών ΔΕΠ

Νωρίτερα, το νομοσχέδιο δέχτηκε τόσο τα θετικά σχόλια όσο και τις έντονες διαφωνίες από τους εξωκοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και εμφανίστηκαν με διαφορετικές προσεγγίσεις, απόψεις και προτάσεις.

Σύστημα διοίκησης και τρόπος εκλογής μελών ΔΕΠ

Επίμαχο, κυρίως, σημείο των διαφορετικών προσεγγίσεων, απόψεων και προτάσεων των φορέων είναι το Σύστημα διοίκησης των δημόσιων πανεπιστημίων και ο νέος τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ.

Ειδικότερα:

Ο Περικλής Μήτκας,  Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης,  τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, καθώς, όπως είπε, «προσφέρει πολλές δυνατότητες στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων», σημειώνοντας ότι έγιναν δεκτές αρκετές προτάσεις της Αρχής.

«Το νομοσχέδιο κινείται σε τροχιά ανάπτυξης και αναβάθμισης των πανεπιστημίων, ενισχύει το αυτοδιοίκητο, τους δίνει βαθμούς ελευθερίας  και επιτρέπει ενέργειες που μέχρι σήμερα ήταν στη σφαίρα της ουτοπίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε επίσης, «σημαντική πρόκληση και  άλμα προς τα εμπρός την διεθνοποίηση των σπουδών και την πλειάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα γίνονται σε συνεργασία με το εξωτερικό»,  σημειώνοντας παράλληλα ότι, «πρέπει να υπάρχουν όμως και οι έλεγχοι που θα διασφαλίζουν τις υπηρεσίες του ερευνητικού έργου.

Διαβάστε επίσης Πανεπιστήμια: Απουσία διαβούλευσης καταγγέλλουν καθηγητές, πρυτάνεις και…