Από το 2018 έχουν εντοπιστεί ίχνη του παράνομου Pegasus στην Ελλάδα και σε άλλες 44 χώρες, ανέφερε ο Παναγιώτης Κοντολέων στη Βουλή.

Το ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει το λογισμικό Predator ή άλλο παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων, διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την έκτακτη συνεδρίαση για την εξέταση της υπόθεσης απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η ΕΥΠ, ή άλλη κρατική υπηρεσία, ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό άμεσα ή έμμεσα.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας – Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις»

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση, καθώς τόσο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, όσο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό, που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό, αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων για χακαρίσματα και παρακολουθήσεις «12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες».

«Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη, παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη», φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος στη συνέχεια μπέρδεψε τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, με τον Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του επιτέθηκε για την… Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων τόνισε ότι υποβάλλονται ετησίως 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ να έχει ένα μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες, όπως είπε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα.

«Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον…