Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές στη Βρετανία που χαρακτηρίζουν τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα ως αρχαιοελληνικό δράμα. Και δεν έχουν άδικο, αν αναλογιστεί κανείς πως εδώ και πολλούς μήνες η μια πολιτική κρίση διαδέχεται την άλλη, τα σκάνδαλα του πρωθυπουργικού γραφείου δίνουν και παίρνουν, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος ζωής αυξάνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο. Και εκεί που αρχίσει να διαφαίνεται «φως στο τούνελ» ξαναπέφτει το μαύρο σκοτάδι.

Πολλοί θα περίμεναν ότι μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, το μεσημέρι της Πέμπτης, η κρίση σιγά σιγά θα υποχωρούσε και η χώρα θα έμπαινε σε μια κανονικότητα. Τουναντίον όμως, διογκώνεται. Τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και η κοινή γνώμη είναι διχασμένη για το πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία ο ήδη παραιτηθείς βρετανός πρωθυπουργός.

Δεν είναι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών που ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον απειλώντας μάλιστα με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά ακόμη και επιφανή στελέχη των Συντηρητικών. Όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, που με δημόσια τοποθέτηση του ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, επισημαίνοντας, σε επιστολή του πως δεν είναι συνετή η παραμονή του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ. Μάλιστα με τον Μέιτζορ συμφωνούν και άλλοι βουλευτές του κόμματος του.

Το ομιχλώδες τοπίο της διαδοχής θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει αύριο όπου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής των Συντηρητικών για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον και μάλιστα με τη νέα της σύνθεση.

Πρόκειται για την περίφημη «Επιτροπή 1922» η οποία αύριο Δευτέρα αναμένεται μεταξύ άλλων να καθορίσει τους όρους, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής διαδικασίας. Θα αποφανθεί επίσης για το αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ο ίδιος επιθυμεί, ή αν τελικά θα υπάρξει μεταβατικός πρωθυπουργός όπως ζητάνε πολλοί ή αν ακόμη η διαδικασία προχωρήσει γρήγορα όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στην περίπτωση της τότε πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Πριν από τρία χρόνια, η Μέι ανακοίνωσε την παραίτηση της στις 7 Ιουνίου και μέχρι τις 23 Ιουλίου είχε εκλεγεί ο διάδοχός της Μπόρις…