Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα τονίζει ότι η Βουλγαρία αντιμετώπισε ντροπιαστικά τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός της οποίας αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες να διαβάσει στα «μακεδονικά» την εναρκτήρια δήλωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την ΕΕ.

«Ο τρόπος που η Βουλγαρία αντιμετώπισε τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ντροπιαστικός. Η Σόφια περισσότερο μας δίχασε παρά μας ένωσε. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».

Θα αντηχήσει σε όλη την Ευρώπη

Ο Ράμα, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, θα μεταβεί σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν διακυβερνητικές διασκέψεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δείτε ακόμα – Δένδιας: Ικανοποιημένη η Αθήνα για την 1η Διακυβερνητική με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Οταν ρωτήθηκε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ράμα είπε ότι «η υπομονή μας είναι ανεξάντλητη σε αυτό το θέμα, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το έχουμε συνηθίσει».

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η γαλλική πρόταση προβλέπει την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας σχετικά με τη «μακεδονική» γλώσσα, ταυτότητα και ιστορικό παρελθόν, ενώ η βουλγαρική πλευρά «ζητά από τη σκοπιανή πλευρά να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα στο προοίμιο του Συντάγματος, ως ισότιμη με άλλα έθνη».

Το αλβανικό Top Channel, σημειώνει:

«Η Βόρεια Μακεδονία θα πραγματοποιήσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ αύριο (σ.σ. σήμερα) στις Βρυξέλλες, στην οποία ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα διαβάσει την εναρκτήρια δήλωση στα μακεδονικά.

»Στη συνέχεια ξεκινά η επαλήθευση, η οποία θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας προγραμματίζεται η επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρώσει την έναρξη της φάσης των διαπραγματεύσεων για ένταξη και η διατήρησή της εξαρτάται από τις αλλαγές στο Σύνταγμα».

Ο ίδιος ο κ. Κοβάτσεφσκι (στη φωτογραφία από το , επάνω, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) είχε γράψει σε ανάρτησή του στο , μετά την έγκριση το περασμένο Σάββατο της γαλλικής πρότασης από το Κοινοβούλιο της χώρας του που άνοιγε την…