Η Μπέρμποκ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για την ίδια το ταξίδι της στην Ελλάδα. Μία σημαντική επίσκεψη, όπως είπε ανάμεσα σε στενούς φίλους

Με διάθεση απολογητική για τα εγκλήματα της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα, για τα λάθη της περιόδου της οικονομικής κρίσης και της σκληρής λιτότητας, υπό γερμανική καθοδήγηση, με αλληλεγγύη για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά εντός συγκεκριμένων ορίων, και με ευγενικά καρφιά για το μεταναστευτικό εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης της στην Αθήνα.

Πρώτος σταθμός ήταν το Μέγαρο Μαξίμου και η υποδοχή της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης ξεκίνησε από το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία. Αντηλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

  • Διαβάστε επίσης: Αναλένα Μπέρμποκ – «Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη της Γερμανίας»

Ψηλά στην ατζέντα και τα ελληνοτουρκικά με τον Μητσοτάκη να ενημερώνει την Μπέρμποκ για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός και για το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο τραπέζι σαφώς και το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο συντονισμός των ευρωπαϊκών…