Σκηνικό ανατροπής σε τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού, με προβάδισμα της ΝΔ – Οριακή μάχη στο Ηράκλειο με στοιχεία τρικομματισμού

Περίπου το 6% του εκλογικού σώματος βρίσκεται στην Κρήτη. Ομως αυτοί που κοιτούν έντονα προς το μέρος της δεν το κάνουν απλώς λόγω του μεγέθους της. Πώς μοιάζει η Κρήτη στα μάτια της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης; Ως μικρό, γαλατικό χωριό που αντιστέκεται ακόμα. Τα διαδικτυακά memes τη δείχνουν πάντα εκεί και πάντα πράσινη, όχι μόνο γιατί άντεξε στη γαλάζια επέλαση των περιφερειακών εκλογών του 2019, αλλά γιατί τα ποσοστά της Κρήτης βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να αντέξει τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, με επιδόσεις αρκετά μεγαλύτερες του πανελλαδικού μέσου όρου, έστω κι αν οι περισσότεροι πράσινοι ψηφοφόροι της περιοχής μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κεντροαριστερή δύναμη στην περιοχή φάνηκε επίσης στην αποδοχή και τις επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα, που «πάτησε» στο πασοκικό κοινό για να κερδίσει το νησί στις εθνικές εκλογές της τελευταίας δεκαετίας.

Η τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο στις περιφέρειες της Κρήτης ήταν στις εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν κέρδισε παντού πλην των Χανίων, τα οποία είχαν ήδη «στρίψει» στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – έναν μήνα αργότερα, στις επαναληπτικές του Ιουνίου, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κόβει πρώτος το νήμα και στις τέσσερις περιφέρειες. Η ΝΔ είχε έρθει δεύτερη, στέλνοντας το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά που δεν είχε ξαναδεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και από άποψη συμβολική, όμως, η Κρήτη έχει βαρύνουσα σημασία για την Κεντροαριστερά, καθώς είναι η γενέτειρα του Ελευθέριου Βενιζέλου (δηλαδή αυτού που αργότερα ονομάστηκε Δημοκρατική Παράταξη), αγκάλιασε τον Ανδρέα Παπανδρέου και θεωρήθηκε άβατο κάστρο για τους αντιπάλους του.

Εκλογικό βαρόμετρο

Από την εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα για το σκηνικό της Κρήτης, εκπέμπονται τουλάχιστον τρία μηνύματα: Το πρώτο για τη δυναμική και τις αντοχές της ΝΔ, το δεύτερο για το ισοζύγιο στο κεντροαριστερό πεδίο και τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, που στην Κρήτη αναδεικνύει και με μια μάχη πολιτικής επιβίωσης και το τρίτο, για τα σήματα που μπορεί να εκπέμψουν οι τέσσερις νομοί του νησιού στις άλλες εκλογικές περιφέρειες, καθ’ οδόν προς τις κάλπες.

Η…