Η απόφαση για κάλπες στην ώρα τους, οι 2+1 κινήσεις που βγαίνουν τώρα στο προσκήνιο και ο επιπλέον στόχος μίας «δυνατής» ΔΕΘ

Στην απόφαση για κάλπες στην ώρα τους, το 2023, δείχνει κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς τα «αλλά» των προηγούμενων ημερών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, που επέμεναν στο «μην προεξοφλείτε αποφάσεις, δεν έχει κλειδώσει τίποτα». Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις γνωστές θέσεις του Μητσοτάκη περί τήρησης της θεσμικότητας, όλα έδειχναν πρόωρες εκλογές, ωστόσο τα φαινόμενα απατούν, αν δεν ανατραπούν οι τελευταίες δεσμεύσεις για εξάντληση της τετραετίας και η προβολή της θεσμικής νοοτροπίας του Πρωθυπουργού.

Ο αστάθμητος παράγοντας της «απρόβλεπτης Τουρκίας» βάρυνε τις σκέψεις του Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών. Και αυτό ενόψει της «βόμβας αστάθειας», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει την απλή αναλογική. Ενα ρίσκο 35 ημερών είναι εκείνο που λύγισε τελικά το Μαξίμου. Το ενδεχόμενο, με λίγα λόγια, όπως επεσήμαναν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» την προηγούμενη εβδομάδα, να συμπέσει με κλιμάκωση των εντάσεων εκ μέρους της Τουρκίας μια ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση – το διάστημα από την πρώτη κάλπη που, κατά την εκτίμηση Μητσοτάκη, δεν βγάζει συνεργασίες μέχρι το αποτέλεσμα της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές: Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για εξασφάλιση αυτοδυναμίας

Με το «ρίσκο σταθερότητας» που διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός βγαίνουν μπροστά άλλες πολιτικές κινήσεις του. Στόχος, να ανοίξει τον βηματισμό έναντι των πολιτικών αντιπάλων του και να καθορίζει πρώτος την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και το προγραμματικό πλαίσιο. Ηδη συζητιούνται 2+1 ενέργειες, οι οποίες μαρτυρούν ότι δεν έχουν τελειώσει οι… αποφάσεις του καλοκαιριού.

Συγχωνεύσεις

Η πρώτη κίνηση είναι ένας ανασχηματισμός, που ίσως να είναι και δομικός με συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων ή και δημιουργία νέων, παρά τη μέχρι στιγμής προτίμηση Μητσοτάκη σε σημειακές «διορθώσεις». Κατά διαστήματα έχουν αξιολογηθεί εισηγήσεις για μεγαλύτερες παρεμβάσεις, όσο και αν είχαν προς το παρόν «παγώσει», όπως ο ορισμός «υφυπουργού ακρίβειας» ή μια ενιαία δομή για τη διαχείριση κομβικών πρότζεκτ σαν το ΕΣΠΑ, το «Αντώνης…