Με τον πρωθυπουργό να είναι πλέον κατηγορηματικός ότι δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, το κλίμα παραμένει καθαρά προεκλογικό και οι υπεύθυνοι γι’ αυτό βρίσκονται σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τελευταίο διάστημα, ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία και πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Την Πέμπτη, μάλιστα, ήταν πιο κατηγορηματικός από ποτέ, αφού υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, πως δεν ψάχνει «δημοσκοπικό ξέφωτο», καθώς και ότι η χώρα χρειάζεται πάνω απ’ όλα κυβερνητική σταθερότητα.

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και ας έχει πολιτικό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Στις 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ – Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές

«Η βόμβα της απλής αναλογικής και ο παράγοντας Τουρκία»

«Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά δεν ψάχνουμε κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνουμε εκλογές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει και η βόμβα της απλής αναλογικής».

Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα πως, στο τέλος της τετραετίας, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν την σύγκριση του τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και τι πετύχε η ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή, το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής και με μία απρόβλεπτη Τουρκία, δεν θα ήταν σώφρων».

Και προσέθεσε πως για τη Νέα Δημοκρατία «το ενδεδειγμένο σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. Επιμένω πως, σε πολύ δύσκολους καιρούς, η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτό επιτυγχάνεται με μονοκομματικές κυβερνήσεις», όπως είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την οργανωμένη επιχείρηση της Τουρκίας να «πλημμυρίσει» με μετανάστες την ΕΕ, μέσω Ελλάδας, ανοίγοντας μονομερώς τα σύνορά της στον Έβρο: «Για σκεφτείτε λίγο τον Έβρο και να πρέπει να κάνουμε τηλεφωνήματα για το τι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ρόλος ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης…