Ποιοι παράγοντες το πυροδοτούν – Στο μήνυμα για «σταθερή κυβέρνηση» επενδύει το Μαξίμου

Σε κλίμα τοξικότητας, που έχει ήδη καταγραφεί από τον Πρωθυπουργό ως πιθανός επιταχυντής εξελίξεων, αλλά και στον αστερισμό της σεναριολογίας για τις πολιτικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη (πότε περί εκλογικού χρόνου και πότε περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα) εξακολουθεί να κινείται η πολιτική σκηνή. Εκ μέρους του Μαξίμου εντείνεται το μήνυμα για την αναγκαιότητα να υπάρχουν «σταθερές κυβερνήσεις» σε κρίσιμες συγκυρίες, με πρόσθετη αφορμή τις εκτός συνόρων πολιτικές «περιπέτειες» (Ιταλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία), ενώ η αντιπολίτευση δείχνει να επιμένει στην εκλογική ετοιμότητά της, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για εκλογές το 2023 – για λόγους «θεσμικής τάξης» και «πολιτικής σταθερότητας».

Και ενώ μέχρι πρόσφατα, ακόμα και στα γαλάζια γραφεία, κυκλώνονταν φθινοπωρινές ημερομηνίες για τις διπλές κάλπες, τόσο οι πρωθυπουργικές αναφορές για τις απαιτήσεις του ερχόμενου χειμώνα «που θα τις διαχειριστούμε, όπως μέχρι σήμερα διαχειριστήκαμε μεγάλες δυσκολίες» όσο και οι πιέσεις του Μαξίμου στους υπουργούς για κάλυψη εκκρεμοτήτων του 2022 και καθορισμό στόχων του 2023 ξεσηκώνουν πλέον σενάρια περί ενεργοποίησης του «όπλου» του αιφνιδιασμού με κάλπες Φεβρουάριο – Μάρτιο, λίγους μήνες δηλαδή πριν από το επίσημο τέλος της τετραετίας.

Δύο παράγοντες

Το νέο σενάριο πυροδοτούν δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι «θετικές», κλειδωμένες για τον προσεχή Ιανουάριο, ειδήσεις και συγκεκριμένα ο κυβερνητικός προγραμματισμός για ταυτόχρονη υλοποίηση δύο δεσμεύσεων, της αύξησης των συντάξεων και της κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Αυτά προδιαγράφεται ότι θα αναλυθούν από τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ μαζί με ανακοινώσεις για ολιστική, όπως επιδιώκεται, παρέμβαση που θα αφορά τον δύσκολο χειμώνα.

Καθοριστικός θεωρείται και ο χρόνος απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας (ένας «εθνικός στόχος», κατά την κυβέρνηση), που προς το παρόν εκτιμάται ως ρεαλιστικός, γενικώς, στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει αποτυπωθεί ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιμονή ήδη στην κάλυψη ορόσημων (των μεταρρυθμίσεων,…