Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων φέρνει σενάρια για το πότε θα στηθούν οι κάλπες

Για πρώτη φορά στην ιστορία το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ημερομηνία των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και των εξετάσεων στα σχολεία για το 2023. Και αμέσως φούντωσαν τα σενάρια για το χρόνο που θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές.

Η έκπληξη με την ανακοίνωση των ημερομηνιών, ασφαλώς αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, με τα επιτελεία των κομμάτων να παίρνουν τα κομπιουτεράκια και τα ημερολόγια και να κάνουν υπολογισμούς.

Δεδομένο είναι ότι εκλογές δεν θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Με βάση τις ημερομηνίες του υπουργείου Παιδείας, οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή.

Στα Λύκεια, τα μαθήματα λήγουν στις 19 Μαίου και οι εξετάσεις για την πρώτη και δευτέρα Λυκείου θα γίνουν από 22 Μαίου μέχρι 15 Ιουνίου.

Και τώρα οι υπολογισμοί. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές πριν ή μετά τις εξετάσεις, καθώς την περίοδο που γράφουν τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες. Και για λόγους σεβασμού στους κόπους των παιδιών, αλλά και γιατί τα σχολεία είναι και εκλογικά κέντρα.

Επομένως, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές, με δεδομένο ότι θα πάμε σε διπλές κάλπες, με απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή και με ενισχυμένη (αν αλλάξει και ο εκλογικός νόμος εκ νέου, με μεγαλύτερο μπόνους για το πρώτο κόμμα), περίπου ένα μήνα μετά.

Επομένως, καίγεται το σενάριο των εκλογών τον Μάιο, γιατί θα έπεφταν μέσα στις εξετάσεις των παιδιών, ενδοσχολικές και Πανελλαδικές.

Ένα σενάριο είναι να γίνουν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, π.χ. Κυριακή 2 Απριλίου και οι επόμενες στις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουν λήξει όλες οι πολιτικές εκκρεμότητες πριν από τις εξετάσεις.

Θα μπορούσαν βεβαίως να στηθούν κάλπες και στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και οι επόμενες να πάνε για 7 ή 14 Μαΐου, πριν δηλαδή από τις εξετάσεις, οριακά, ωστόσο.

Μέσα στο καλοκαίρι

Ένα πιο πιθανό σενάριο είναι να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία της και να προκηρύξει εκλογές μετά τις εξετάσεις στα σχολεία, δηλαδή μετά τις 16 Ιουνίου.

Πιθανές Κυριακές είναι η 18η Ιουνίου αλλά και η 25η Ιουνίου με τις επόμενες…