Την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, έναντι 0,25% που σχεδίαζε αρχικώς.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της μετά από σχεδόν 11 χρόνια, ενώ προανήγγειλε νέες αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η αύξηση έρχεται να εντείνει την προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σε μεγάλο μέρος της υφηλίου.

Είναι επίσης αντιμέτωπη με τους φόβους για οικονομικής κάμψη και πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, μιας από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης τονίζουν οι Financial Times.

Στη συνεδρίαση επιπλέον, εγκρίθηκε νέος μηχανισμός για την ασφαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης . Πρόκειται επί της ουσίας για ένα νέο εργαλείο μέσω του οποίου η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίζει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ιδίως των υπερχρεωμένων χωρών του νότου δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών πιέσεων.

Λάγκαρντ: Ιστορική στιγμή η αύξηση των επιτοκίων

Iστορική χαρακτήρισε την σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σηματοδοτεί το τέλος των αρνητικών επιτοκίων.

Η ίδια, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλιου της ΕΚΤ, παρουσιάζοντας το νέο Μηχανισμό Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument) (της νομισματικής πολιτικής), ο οποίος θα λειτουργήσει ως “ασπίδα”στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, εφόσον όμως πληρούνται τέσσερεις βασικές προυποθέσεις:

Πρώτον, συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: Η χώρα δεν πρέπει να υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) ή να αξιολογείται ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα ως απάντηση σε σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης για το Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

Δεύτερον, απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών: Η χώρα δεν θα υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικής ανισορροπίας (EIP) ή δεν έχει αξιολογηθεί ως αποτυχία λήψης των συνιστώμενων διορθωτικών μέτρων που σχετίζονται με σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 121…