Αντιμέτωπη με το σενάριο να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου βρίσκεται η Ευρώπη, που αναζητεί λύσεις για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με έναν εφιαλτικό χειμώνα.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε σαφής: Προειδοποίησε για ένα «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο, ενώ εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία όπως ανέφερε η χώρα του θα βοηθήσει. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Ο Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας -όπως είπε- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν σε μέτρα οικονομικης ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δικαίωσε τους φόβους του Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κ. Ζαχάροβα επέρριψε στη Δύση ευθύνες για το κλείσιμο της «στρόφιγγας» του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 μετά από την τρέχουσα περίοδο συντήρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Δύσης.

«Όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού αερίου στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας -σχετικά με τη ζήτηση του αερίου αλλά και με την αποτροπή αρνητικών συνεπειών ή παράνομων περιοριστικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγωγός σταμάτησε την τροφοδοσία προς την Γερμανία πριν από λίγες ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, ωστόσο ήταν ήδη σαφές ότι το ενδεχόμενο να μην…