Έκτακτο σχέδιο ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο κλιμάκωσης της έλλειψης φυσικού αερίου, προετοιμάζει η Κομισιόν.

Το σχέδιο, το οποίο και αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες εκτιμάται πως θα αφορά κατευθυντήριες γραμμές για την βέλτιστη χρήση ενέργειας προς τα κράτη μέλη και θα περιλαμβάνει την κατάρτιση λίστας με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για την παροχή δελτίου στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα συμπεριλαμβάνει την υιοθέτηση ενός «θερμοστάτη» δηλαδή της τακτικής του πλαφόν σε ψύξη και θέρμανση.

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν θέλει, σε περίπτωση κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης,  τα Κράτη- Μέλη να επιβάλλουν κάποια όρια όσον αφορά την ψύξη και την θέρμανση κυρίως στα δημόσια κτίρια με εξαίρεση νοσοκομεία και γηροκομεία.

Πιο συγκεκριμένα το όριο που θέτει είναι 25 βαθμοί στην ψύξη και 19 στην θέρμανση.

Παράλληλα, επιθυμεί να δοθούν κάποια οικονομικά κίνητρα, ενδεχομένως με την μορφή αποζημιώσεων, σε εταιρείες που θα επιδιώξουν να μειώσουν την χρήση φυσικού αερίου

Τέλος, όσον αφορά την βιομηχανία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, στόχος είναι να έχουν πρόσβαση σε κρατικές ενισχύσεις εφόσον θελήσουν και μπορέσουν να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση, στόχος είναι η μέγιστη αποθήκευση φυσικού αερίου με τις αποθήκες της ΕΕ να είναι γεμάτες σε ποσοστό 62% και σκοπός είναι το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 80% το Νοέμβριο.

Να στραγγαλίσει οικονομικά τη Ρωσία και να στερήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σημαντικά κεφάλαια, με τα οποία συντηρεί την τεράστια πολεμική μηχανή του, επιχειρεί με νέα δέσμη μέτρων η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Nέα Δέσμη Μέτρων

Η Κομισιόν πρότεινε από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζητώντας την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού χρυσού. Πρόκειται για μία ενέργεια που εικάζεται ότι θα πλήξει καθοριστικά τα ταμεία του Κρεμλίνου, καθώς η διάθεση χρυσού αποφέρει τεράστια κέρδη στη ρωσική οικονομία κάθε χρόνο.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κοινή πρόταση (Ύπατος Εκπρόσωπος-Επιτροπή) για μια νέα δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και την…