Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από το ράλι τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που απειλούν με οικονομικό στραγγαλισμό νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε αναζητά -ετεροχρονισμένα- λύσεις για να γυρίσει το… παιχνίδι που παίζει η Ρωσία μειώνοντας ή και κλείνοντας ανά διαστήματα τη στρόφιγγα αερίου εξετάζοντας μέτρα σε δύο άξονες. 

Ήδη, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, έχει συγκαλέσει Έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για τις 9 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητήσουν τόσο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και μια γενικότερη αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά θα αποφασίσει μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ο ρωσικό ενεργειακό προϊόν. 

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έστειλε επιστολές στους 26 ομολόγους του, στις οποίες περιγράφει την ελληνική πρόταση για έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες με σημαντικά αποτελέσματα. «Έχουμε ανακτήσει για τον Αύγουστο σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τα έχουμε οδηγήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, περιέγραψε την ελληνική πρόταση για έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, μόνιμο, για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου ώστε τα νοικοκυριά να έχουν φθηνότερο ρεύμα. 

Σε ερώτηση αν η στήριξη θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα απάντησε θετικά λέγοντας ότι «έχουμε εκπονήσει σενάρια για στήριξη για όλο το επόμενο διάστημα που θα συνεχιστεί αυτή η εξωγενής εν πολλοίς ενεργειακή κρίση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα όρια του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα, αλλά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει την κοινωνία.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να λάβει μέτρα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «κάλιο αργά…