Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το μεγάλο πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα και την Υγεία, προσφέροντας μία σημαντική νίκη στον αμερικανό πρόεδρο, λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Μόνο με τις δικές τους ψήφους, οι Δημοκρατικοί ενέκριναν το πρόγραμμα ύψους άνω των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική ψηφοφορία, πριν επικυρωθεί από τον Τζο Μπάιντεν.

«Ο δρόμος ήταν μακρύς, δύσκολος και γεμάτος στροφές», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ πριν από την ψηφοφορία υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα των δημοκρατικών γερουσιαστών.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Καρπός δύσκολων συμβιβασμών με την δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ για το Κλίμα – 370 δισεκατομμύρια δολάρια για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Με την μεταρρύθμιση αυτή, ένας Αμερικανός θα λαμβάνει μέχρι 7.500 δολάρια σε έκπτωση φόρου για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην στέγη θα επιδοτείται με το 30% του κόστους.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει επίσης την ενίσχυση της αντοχής των δασών απέναντι στις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν τις δυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πολλαπλασιασμός των οποίων συνδέεται απευθείας με την κλιματική αλλαγή.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε έκπτωση φόρων θα προσφερθούν στις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες ως ενίσχυση στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, ένα μέτρο που επικρίθηκε με δριμύτητα από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία συντάχθηκε τελικά με το κείμενο που παρουσιάσθηκε, ελλείψει πιο φιλόδοξης συμφωνίας έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία κομίζοντας τεράστια μεταρρυθμιστικά προγράμματα, τα οποία αναγκάσθηκε να ενταφιάσει, στην συνέχεια να επαναφέρει για να ενταφιασθούν και πάλι τελικά από έναν μετριοπαθή γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Τζο Μάντσιν. Λόγω της οριακής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, πολιτείας γνωστής…