Συνωμοσία για τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψαν σήμερα Τετάρτη οι αμερικανικές αρχές. Του σχεδίου ηγείτο ένα μέλος των επίλεκτων Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. 

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε σε ανακοίνωση ότι σε βάρος του Σαχράμ Πουρσαφί ή Μεχντί Ρεζαγί όπως είναι επίσης γνωστός, 45 ετών, απαγγέλθηκε κατηγορία ερήμην γιατί προσφέρθηκε να πληρώσει 300.000 δολάρια σε πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σκοτώσουν τον Μπόλτον. Ο τελευταίος εκτός από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του τέως προέδρου των ΗΠΑ ήταν και πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, και η συνωμοσία για τη δολοφονία του αποσκοπούσε κατά τα φαινόμενα στην εκδίκηση για τον θάνατο σε αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Ιρανός πολίτης “επιχείρησε να πληρώσει πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες με 300.000 δολάρια για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία στην Ουάσινγκτον ή στο Μέριλαντ”, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε δήλωσή του, ο Μπόλτον ευχαρίστησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και τη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ για τις προσπάθειές τους.

“Αν και πολλά δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια αυτή τη στιγμή, ένα σημείο είναι αδιαμφισβήτητο: οι ηγέτες του Ιράν είναι ψεύτες, τρομοκράτες και εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών”, είπε ο Μπόλτον.

“Οι ριζοσπαστικοί, αντιαμερικανικοί τους στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι, οι δεσμεύσεις τους είναι άχρηστες και η παγκόσμια απειλή τους αυξάνεται” σημείωσε.

FBI

Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε στις αρχές από το πρόσωπο που υποτίθεται θα δολοφονούσε τον Μπόλτον, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Απριλίου 2022, ο Σαχράμ Πουρσαφί ήρθε σε επαφή με αυτή την εμπιστευτική πηγή χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα μηνύματα, δίνοντάς του οδηγίες για να εντοπίσει, να φωτογραφήσει και μετά να σκοτώσει τον Μπόλτον, που θεωρείται γεράκι, και μάλιστα πολεμοχαρές σε σχέση με το ιρανικό ζήτημα.

Του έδωσε εντολή να ανοίξει έναν λογαριασμό σε κρυπτονόμισμα, μετά του έδωσε την επαγγελματική διεύθυνση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, προτού τον πιέσει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο πριν από την πρώτη επέτειο…