Η σύζευξη Ελληνικών Πανεπιστημίων με το παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο Von Karman Institute, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Με σημαντικά αποτελέσματα για την επιστημονική κοινότητα ολοκληρώθηκε η παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών  του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του  Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) στην καρδιά της Ευρώπης στο Von Karman Institute for fluiddynamics (VKI) στις Βρυξέλλες.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη και στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  που υπεγράφη στις 4/2/2021,  η ΠΔΕ αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο της χώρας μας στο παγκοσμίου κύρους ερευνητικό κέντρο VKI.

Στα πλαίσια της συμφωνίας παρέχεται οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Έλληνες μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές, ώστε να εισάγονται στο VKI  με υποτροφία διάρκειας ενός έτους που καλύπτει τα δίδακτρα και παρέχει και μηνιαίο επίδομα οίκησης και σίτισης.

Στις εργασίες συμμετείχε, δια ζώσης, με αντιπροσωπεία ο κ. Ζαΐμης τονίζοντας ότι αυτή η νέα γέφυρα συνεργασίας που «έχτισε»  η Περιφέρεια Δυτικής και το ΠΣΕΚ ανοίγει νέους ορίζοντες με πολλαπλές συνέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας  στο Von Karman Institute, ο οποίος ειδικεύεται στους τομείς της αεροναυτικής, της αεροδιαστημικής, της περιβαλλοντικής επιστήμης και των μηχανών εσωτερικής καύσης, αποτελεί ένα νέο δρόμο συνεργασίας  με ερευνητικά προγράμματα , με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες και με  φορείς υψηλής τεχνογνωσίας ενώ απώτερος στόχος είναι η σύζευξη  πανεπιστημίων και ινστιτούτων με το VKI.

Ο πρόεδρος του ΠΣΕΚ, Κοσμήτορας ΣΘΕΤ, ΕΑΠ, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή ανέφερε:  «Από την επίσκεψη αναδείχθηκε το πόσο θετική ήταν για την ΠΔΕ η συνεργασία με το διεθνές Ινστιτούτο στην κατεύθυνση συμμετοχής φοιτητών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών στο εν λόγω ίδρυμα εκ μέρους της Ελλάδος.  Η ΠΔΕ  και ο κ. Ζαΐμης στάθηκαν  αρωγοί  σ’ αυτή τη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο, διαφορετικά θα…