Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η ανάπτυξη ετοιμάζεται να γίνει η Ιφιγένεια στον βωμό των Κεντρικών Τραπεζών έτσι ώστε να φυσήξουν ούριοι άνεμοι για την πτώση του πληθωρισμού, και οι αγορές κλυδωνίζονται.

Η αυριανή μέρα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως η D-Day για το κόστος χρήματος καθώς η FED για Τρίτη φορά θα εγκρίνει αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες.

Στον ίδιο δρόμο και η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας που αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες. Από κοντά η Ινδονησία, η Νορβηγία, οι Φιλιππίνες, η Σουηδία, η Ελβετία μεταξύ πολλών άλλων.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ο πλανήτης θα δει το τρίμηνο που διανύουμε την μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1980 καθώς η εποχή του φθηνού χρήματος πνέει τα λοίσθια.

Οι αγορές δείχνουν τρομοκρατημένες. Ο Ευρωπαϊκός δείκτης τιμών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τις 6 Ιουλίου, έχοντας απωλέσει σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά κέρδη. Το ευρώ έχασε πάλι το 1 προς 1 με το δολάριο και το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σταθερά κάτω από τα 90$/βαρέλι καθώς όλες αυτές οι αυξήσεις στα επιτόκια θα πλήξουν σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Οι αριθμοί δεν δείχνουν καθόλου καλοί» είπε πρόσφατα σε μια συνέντευξη του στο CNBC o Διευθύνων Σύμβουλος της FedEx Ρατζ Σουπραμανιάμ σε ερώτηση για το αν βλέπει παγκόσμια ύφεση. Ύφεση και πόνο στην Ευρωζώνη βλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron MikeWirth μιλώντας στο CNN.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg υπολογίζουν πια στο 80% τις πιθανότητες ύφεσης της Ευρωζώνης τους επόμενους 12 μήνες με την ισχυρότερη οικονομία της, την Γερμανική, να μπαίνει στην ύφεση πιθανότατα από το τρέχον τρίμηνο.

Σαν να μην έφτανε η απειλή της ύφεσης, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τα θηριώδη κόστη ενέργειας με τον κίνδυνο του δελτίου να επικρέμαται. 

Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι για πολλά νοικοκυριά οι λογαριασμοί ενέργειας είναι ήδη τετραψήφιοι με κίνδυνο ακόμη και τετραπλασιασμού τους.  

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης 16 δισ€ με επιταγές ακρίβειας για 100-200€ και πλαφόν στις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου 15% για το 2023.  

Το νέο τρόπο επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται ως την Τετάρτη να ανακοινώσει εδώ στην Ελλάδα, ο…