του Θανάση Γκαβού

Με συγκρούσεις επί της φορολογικής πολιτικής και με αναφορές και επικρίσεις επί προσωπικού διεξήχθη η δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των πέντε υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με γρήγορη δημοσκόπηση της Opinium σε δείγμα 1.001 τηλεθεατών, τις εντυπώσεις σε ποσοστό 24% κέρδισε ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Ακολουθεί με 19% ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής Τομ Τούγκενχατ, στο 17% βρίσκεται η πρώην Υπουργός Άμυνας Πένυ Μόρνταντ, στο 15% η νυν Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και στο 12% η Υφυπουργός Κοινοτήτων Κέμι Μπέιντενοκ.

Τα πυρά των υπολοίπων τεσσάρων εισέπραξε κυρίως ο Ρίσι Σούνακ για τις αυξήσεις φόρων και εισφορών που επέβαλε. Ο 42χρονος πολιτικός ήταν ο μόνος από τους πέντε που υποστήριξε ότι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν όσο ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός.

Επέκρινε τη Λιζ Τρας για τη δέσμευσή της να μειώσει άμεσα φόρους, διότι όπως είπε αυτό θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και επί της ουσίας συνιστά «σοσιαλιστική» πολιτική. Απέρριψε δε την πρόταση της Πένυ Μόρνταντ να καταργήσει τον δημοσιονομικό κανόνα που απαγορεύει τον κρατικό δανεισμό για τρέχουσες δαπάνες λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν διατεθειμένος να το εφαρμόσει ούτε ο αριστερός τέως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Λιζ Τρας και η Πένυ Μόρνταντ αντέτειναν ότι οι πολίτες χρειάζονται άμεσα μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Η Κέμι Μπέιντενοκ είπε ότι πρέπει να αμφισβητηθεί η οικονομική ορθοδοξία και ο Τομ Τούγκενχατ επίσης δεσμεύθηκε για άμεση μείωση κάποιων φόρων.

Στο ερώτημα που τέθηκε προς όλους ποιος θα τοποθετούσε τον Μπόρις Τζόνσον στην κυβέρνησή του, δεν απάντησε κανένας.

Στη συνέχεια ο καθένας από τους πέντε είχε την ευκαιρία να εξηγήσει γιατί είναι ακέραιος πολιτικός, σε αντιδιαστολή με τον Μπόρις Τζόνσον, με όλους να μιλούν για την ανάγκη ειλικρίνειας.

Επανήλθε δε από τη συντονίστρια δημοσιογράφο του ITV η κατηγορία κατά της Πένυ Μόρνταντ ότι έχει αλλάξει όψιμα θέση κατά του αυτοπροσδιορισμού της έμφυλης ταυτότητας ώστε να προσελκύσει ψήφους από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Ιδιαίτερη ένταση για το θέμα αυτό επικράτησε μεταξύ της κ. Μόρνταντ και της Μπέιντενοκ, η…