Τη συνεργασία των δύο χωρών σε αρκετά ζητήματα άμυνας και ασφάλειας επισφράγισαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Γεμάτη μηνύματα προς… συγκεκριμένους αποδέκτες ήταν η συνάντηση που είχαν στο Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν ότι οι σχέσεις μεταξύ τους είναι άριστες, ενώ έστειλαν κοινό μήνυμα προς την Τουρκία, προκειμένου να μειωθεί η προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Στην 115 Πτέρυγα Μάχης ο Δένδιας

Όστιν και Παναγιωτόπουλος μίλησαν για τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς και την αναπτυσσόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό τη συλλογική άμυνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο «για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι στη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη φιλοξενία της Ελλάδας στις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα αλλά και στις άλλες ελληνικές πόλεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το οποίο πλέον αποτελεί κόμβο και για τη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και μέσω της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η Μεσόγειος και η τουρκική προκλητικότητα

Επί τάπητος βρέθηκαν και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας να δεσμεύεται ότι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, με σκοπό τη μείωση της έντασης στην περιοχή.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για το γεγονός ότι άυξησε τις αμυντικές της δαπάνες, άνω του ορίου του 2% του ΑΕΠ όπως ζητεί το ΝΑΤΟ.