Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος δεν θα είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, όπως ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης

Την απόφαση να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2023 έχουν λάβει αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έχουν επιλέξει να μπουν στη μάχη του σταυρού και κάποιοι αμφιταλαντεύονται.

Η αποσαφήνιση του εκλογικού ορίζοντα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άνοιξη του 2023 διευκόλυνε στην αποσυμπίεση του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενόψει του ενδεχόμενου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όσον αφορά τις προθέσεις και τις αποφάσεις των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι είναι λίγο λιγότεροι από το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι υπουργοί Επικρατείας και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος δεν θα είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, διατηρώντας τον ενεργό ρόλο τους στο πλαίσιο της κυβέρνησης αλλά και της εκλογικής μάχης που θα δώσει η ΝΔ. Σε αυτούς προστίθεται και το όνομα του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος φέρεται τελικά να επιλέγει να μην είναι υποψήφιος (το όνομά του ακουγόταν για την Α’ Αθηνών), ενώ δεν θα θέσει υποψηφιότητα και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Στην ίδια «γραμμή» θα κινηθεί και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς αμφιταλαντεύεται για το αν θα κατέλθει ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπως έχει ακουστεί, ή όχι. Δεν έχουν αποσαφηνιστεί και οι προθέσεις του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εκδηλώνεται από την πλευρά του κάποια κινητικότητα στην εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας.

Μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να μην πολιτευθούν στις προσεχείς εκλογές είναι και ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, όπως και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης…