Δεκάδες χιλιάδες παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε χωριά στον ανατολικό τομέα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου μαίνονται εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και μέλη της ένοπλης οργάνωσης M23, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η UNICEF.

Από τον Μάρτιο, «πάνω από 190.000 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους» και να κινηθούν «προς τις περιοχές Ρουτσούρου και Νιραγκόνγκο», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

«Χιλιάδες παιδιά διατρέχουν κίνδυνο κι έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, απαραίτητες για την επιβίωσή τους, σε αυτή την κρίση που είναι ενδεχόμενο να συνεχιστεί, καθώς οι οικογένειες διστάζουν να επιστρέψουν στα χωριά τους», τόνισε χθες ο Γκραντ Λέτι, αντιπρόσωπος της UNICEF στη ΛΔ Κονγκό, έπειτα από επίσκεψή του στη Ρουτσούρου, στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Ο Νοτιοαφρικανός έκανε τελευταία περιοδεία στην περιοχή Ρουτσούρου και συναντήθηκε με εκτοπισμένους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Στην κοινότητα Καλενγκέρα για παράδειγμα, ο αριθμός των ξεριζωμένων «είναι υπερδιπλάσιος (από αυτόν του) αυτόχθονα πληθυσμού», διαπίστωσε.

«Οι οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και οι οικογένειες που τις έχουν υποδεχθεί χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, είδη νοικοκυριού και βοήθεια σε εξοπλισμό υγείας, νερό και αποχέτευση», σημειώνει η UNICEF.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ επισημαίνει ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια αργεί να φθάσει, ενώ οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται με πολύ ανησυχητικό τρόπο».

«Ελλείψει βοήθειας, ορισμένοι εκτοπισμένοι ενδέχεται να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στα χωριά τους σε πολύ ασταθείς περιοχές, ανάμεσα σε θέσεις των αντιμαχόμενων. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αντίδραση άμεσα για να προληφθεί μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων των παιδιών που πάσχουν από οξύ σοβαρό υποσιτισμό», τόνισε ο κ. Λέτι.

Η UNICEF διαβεβαίωσε ότι κάνει παρεμβάσεις στην περιοχή.

Στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό έχει αναζωπυρωθεί η βία εδώ και μήνες. Αντάρτες του M23 εμπλέκονται σε μάχες με τις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.

Το M23, ή «Κίνημα της 23ης Μαρτίου», είναι οργάνωση ανταρτών με κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής…