Λεκτικό μπρα ντε φερ είχαν ο Τζο Μπάιντεν και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Ριαντ.

Αφού ο Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα πως τον θεωρεί υπεύθυνο για την δολοφονία Κασόγκου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν του απάντησε και οι ΗΠΑ έχουν κάνει λάθη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι το Ριάντ έδρασε προληπτικά για την αποφυγή λαθών, όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και ότι οι ΗΠΑ έκαναν επίσης, λάθη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.

Ο αξιωματούχος σε γραπτή δήλωση που έλαβε το Reuters, αναφορικά με την χθεσινή συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, ανέφερε ότι ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η προσπάθεια επιβολής συγκεκριμένων αξιών σε άλλες χώρες μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ανέδειξε επίσης, τη δολοφονία της Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου Σερίν Αμπού Άκλεχ στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη, ενώ ανέφερε και την φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έθεσε το θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Είπα στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον φόνο του Κασόγκι», ανέφερε ο Μπάιντεν, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο. Ο τελευταίος του απάντησε ότι δεν ευθύνεται προσωπικά για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έθεσε επίσης στον συνομιλητή του το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Ξεκαθάρισα ότι το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, κατήγγειλε στο ότι ο Μπάιντεν έχει βάψει τα χέρια του με «το αίμα του επόμενου θύματος» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Φανταζόμενη τι θα είχε γράψει…