Ομάδα ενόπλων αναπτύχθηκε χθες Τετάρτη αργά το βράδυ έξω από τα γραφεία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ), είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ώρες έπειτα από οργισμένη ομιλία του προέδρου της Μουστάφα Σανάλα, που απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) του Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα να τον αποπέμψει.

Κατά μία από τις πηγές του Ρόιτερς, οι ένοπλοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα.

Ο κ. Σανάλα τόνισε στην ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ότι η θητεία του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα έχει λήξει και δεν έχει δικαιοδοσία να τον αποπέμψει από την διεύθυνση της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας της Λιβύης.

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη δημοσιοποίησε εκτελεστικό διάταγμα που φέρει ημερομηνία 7η Ιουλίου και ονομάζει επικεφαλής της ΕΕΠ τον Φαρχάτ Μπενγκντάρα, τον άλλοτε διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης (2006-2011), που εντάχθηκε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών όταν ξέσπασε η εξέγερση στη χώρα της βόρειας Αφρικής το 2011. Διόρισε επίσης άλλα τέσσερα μέλη του «διοικητικού συμβουλίου» της ΕΕΠ. Ο κ. Μπενγκντάρα θεωρητικά έχει ήδη διαδεχθεί τον κ. Σανάλα, στη θέση από το 2014.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί στη χώρα, όπου επικρατεί χάος και όπου κυβερνητικές αποφάσεις, νόμοι και διατάγματα πολύ συχνά μένουν κενό γράμμα. Η ad hoc επιτροπή που υποτίθεται πως θα χειριζόταν τις διοικητικές αλλαγές ανέβαλε τις εργασίες της χθες, λόγω των επιφυλάξεων των εργαζομένων στην Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου.

Στην ομιλία του χθες βράδυ, ο κ. Σανάλα είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη διεύθυνση της ΕΕΠ. «Αυτός ο θεσμός ανήκει σε όλους τους Λίβυους, όχι σε εσένα», είπε, προφανώς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ντμπάιμπα. «Η θητεία της κυβέρνησής σου έχει λήξει», συνέχισε, επιμένοντας στον απολιτικό χαρακτήρα της εταιρείας.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τις διενέξεις ανατολής και δύσης, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αφρική, παραμένει πιασμένη στο δόκανο αξεδιάλυτης θεσμικής κρίσης.

Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία,…