Με αυτό το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και συχνά επικίνδυνες μεθόδους.

Παρέμβαση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά πως λυπάται που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για ακόμη μία φορά να κρυφτεί πίσω από το «παρών» αφού συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις.

«Χάνουμε στο να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας, ωστόσο ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με αυτό το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και συχνά επικίνδυνες μεθόδους.

Οι αλλαγές με το νέο νομοσχέδιο

Με το σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι διαδικασίες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ κλείνει και η πόρτα του «εξωτερικού» που κατευθύνονταν μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την δεύτερη αλλαγή που έρχεται σχετικά με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων.

«Αίρεται η προβληματική απόφαση συναίνεσης του συζύγου για να μπορεί η γυναίκα να καταψύχει τα ωάρια της και λήγει αυτό το δεσποτικό μέτρο για το δικό της γενετικό υλικό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου αλλά και στην κατάργηση διακρίσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

«Οι οροθετικοί ενώ μπορούν να τεκνοποιούν λόγω περιορισμών από προηγούμενους νόμους δεν είχαν πρόσβαση τα προηγούμενα χρόνια σε αυτές τις διαδικασίες. Στην ίδια κατεύθυνση είναι οι αλλαγές και για τα intersex παιδιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ. Το ίδιο αλλάζει και η πατρίδα μας σήμερα. Επεμβάσεις σε ίντερσεξ άτομα θα γίνεται από τα 15 έτη και μετά και εφόσον το επιθυμούν τα ίδια τα άτομα», επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας πως λυπάται για τα λάθη του παρελθόντος, ενώ διαπίστωσε πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που δίνονται.

Δωρεάν μαστογραφίες και έλεγχος κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

«Ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε τις αλήθειες που διαμορφώνονται στη σήμερον ημέρα. Η φροντίδα για τους λίγους…