Το ζήτημα του μεταναστευτικού θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα «αγκάθια» της επίσκεψης Μπέρμποκ

Διήμερη θα είναι η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα. Μία επίσκεψη εξ αναβολής, λόγω της νόσησης της με κορωναϊό που έχει στόχο να στείλει σειρά μηνυμάτων προς πολλές κατευθύνσεις.

Η Μπέρμποκ αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη, λίγο μετά τις 12:30, με το πρόγραμμα της να ξεκινάει από το μεσημέρι. Πρώτος προορισμός Κοραή 4. Το ιστορικό κτίριο που κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ήταν τα κρατητήρια της Kommandatur. Ένας χώρος μαρτυρίου που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί.

Διαβάστε επίσης: Welt: Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές ίσως έρθει αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη και αυτό τον κάνει επικίνδυνο

Το κτίριο της Kommandatur

Τα κρατητήρια ήταν στα δύο υπόγεια του τα οποία κτίστηκαν ως αντιαεροπορικά καταφύγια έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, με μεταλλικές πόρτες (γερμανικής προέλευσης) που έκλειναν αεροστεγώς. Τα κρατητήρια ήταν κυρίως κέντρα μεταγωγών, από όπου στη συνέχεια οι κρατούμενοι μεταφέρονταν στις φυλακές Αβέρωφ, στα γερμανικά στρατοδικεία, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε καταναγκαστικά έργα ή σε τόπους εκτελέσεων. Από παιδιά 14 ετών και πάνω.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων.

Στην προσφυγική δομή του Σχιστού

Αφού αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής Κατοχής, η Μπέρμποκ αναμένεται να μεταβεί στο Σχιστό και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, συνοδευόμενη από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού που θα θιγεί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα «αγκάθια» της επίσκεψης με την Μπέρμποκ να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, μην διστάζοντας ακόμα και να ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα και τη Μαδρίτη για καταγγελίες που τις συνδέουν με πρακτικές επαναπροωθήσεων, στο παρελθόν.

«Οι εικόνες τρόμου και οι ειδήσεις που φτάνουν αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολα διαχειρίσιμες. Με λυπούν βαθιά. Οι κοινές αξίες μας, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας #Μelilla #Evros» είχε αναφέρει σε αναρτήσεις της στο τέλος Ιουνίου η Μπέρμποκ μετά από…