Η έκθεση του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την πτήση της Ryanair που εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ τον Μάιο του 2021, επιβεβαιώνει αυτό που η ΕΕ είχε ήδη αποδείξει – ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας ενορχήστρωσε την αεροπειρατεία πολιτικού αεροσκάφους με μοναδικό σκοπό τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης, του Ρομάν Προτασέβιτς, και της φίλης του Σοφία Σαπέγκα, σε μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς αεροπορικού δικαίου και με απειλή για την ασφάλεια και την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας. Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Το Συμβούλιο τoυ Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας κατέληξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας διέπραξε πράξη παράνομης παρέμβασης κατά παράβαση του διεθνούς αεροπορικού δικαίου σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης FR4978 της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021.

Προσθέτουν ότι η καταδίκη βασίστηκε σε μια λεπτομερή και ενδελεχή έκθεση διερεύνησης στοιχείων που εκπονήθηκε από τη Γραμματεία του ICAO, η οποία περιλάμβανε συνέντευξη και ηχογραφήσεις από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Μινσκ που συμμετείχε στο συμβάν. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η απειλή για βόμβα κατά της πτήσης FR4978 της Ryanair ήταν εσκεμμένα ψευδής, ότι ενεπλάκησαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Λευκορωσίας και παρείχαν οδηγίες για αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και ότι το περιστατικό έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης και των επιβατών της.

Στις 4 Ιουνίου 2021, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, μαζί με άλλους διεθνείς εταίρους, έλαβαν μέτρα ως απάντηση σε αυτή τη σοβαρή και ανεύθυνη πράξη, απαγορεύοντας στους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας τη διέλευση από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Στις 21 Ιουνίου 2021, η ΕΕ ενέκρινε κυρώσεις κατά των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονταν στην αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair. Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε επίσης μια ουσιαστική δέσμη τομεακών μέτρων στις 24 Ιουνίου 2021.

Η ΕΕ χαιρετίζει το γεγονός ότι η έκθεση θα διαβιβαστεί σε όλα τα κράτη μέλη του ΔΟΠΑ ( ΙCAO) και ότι οι παραβιάσεις της…