Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αναμένεται να συνεχιστεί

Ένα νέο διπλωματικό μαραθώνιο σε δύο μέτωπα έχει ξεκινήσει η Αθήνα. Προς τις αραβικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη.

Η διήμερη επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα που ξεκίνησε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σαν αποτέλεσμα και την επίσημη θεσμοθέτηση με υπογραφή και σχετικής συμφωνίας της σύστασης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ενώ τέθηκαν επί τάπητος επενδύσεις, εμπόριο και ασφάλεια, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικό think tank αναλύει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και το ρόλο των Αμερικανών

Τη συνάντηση Μητσοτάκη – μπιν Σαλμάν ακολούθησε και η υπογραφή 16 επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτικών ομίλων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, την Τετάρτη. Ενώ οι εξελίξεις δεν σταματάνε να «τρέχουν».

Παρόν και μέλλον

Πέρα από όσα ανακοινώθηκαν άλλωστε, η αποστολή που συνόδευε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα – διάδοχο έδειξε να βολιδοσκοπεί και μία σειρά ακόμα πιθανών επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον και όσον αφορά τα ΜΜΕ και τις δυνατότητες συνεργασίες ανάμεσα σε Ριάντ και Αθήνα και στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Ενδεικτικό ότι διευθυντικά στελέχη των σαουδαραβικών ΜΜΕ, αλλά και υπουργοί που συνόδευαν τον μπιν Σαλμάν υπογράμμιζαν ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ διαφορετικό και ανοιχτό από ότι στο παρελθόν. Τόνιζαν δε ότι εκτός από την κατεύθυνση επενδύσεων από το Ριάντ προς την Αθήνα, στόχος είναι και η προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία.

Τόνιζαν δε το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με το ρόλο της Αθήνας ως γέφυρας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και την Δύση, κυρίως δε την ΕΕ, να αναδεικνύεται ιδιαίτερα.

Η προσπάθεια για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών.

Ο παράγοντας Τουρκία

Ακόμα και αν το θέμα δεν είναι η Τουρκία και οι σχέσεις της με την Ελλάδα και τη…