Το θέμα της Ουκρανίας θα απασχολήσει το Συμβούλιο, ενώ ο κ. Δένδιας και οι ομόλογοί του θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί την Δευτέρα 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Χάγη: Ιδιαίτερης σημασίας θέμα για την Ελλάδα τα εγκλήματα στη Μαριούπολη το μήνυμα ΥΠΕΞ

Τι θα συζητηθεί στο Συμβούλιο

H ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις σχέσεις της ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και ζητήματα ψηφιακής διπλωματίας.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Yποθέσεις» θα συζητηθεί η εργαλειοθήκη FIMI (Foreign Information Manipulation and Interference ), η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, η επισιτιστική κρίση και η πολιτική κατάσταση στην Τυνησία, καθώς και η κατάσταση στη Σρι Λάνκα.

«Το χειρότερο είναι η ατιμωρησία»

Ειδικά για το θέμα της Ουκρανίας, που θα απασχολήσει το Συμβούλιο, υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη λογοδοσία στην Ουκρανία, την οποία οργάνωσε στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε μετ’ επιτάσεως τις ρωσικές θηριωδίες στην Μαριούπολη, τονίζοντας πως «το χειρότερο πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί είναι η ατιμωρησία».