Μια πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βουλγαρίας (SAC) προκάλεσε ξανά έντονες διαμαρτυρίες κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου στα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η περιοχή της Βουλγαρίας περιλαμβάνει ένα τμήμα που αποκαλείται «Σιτοβολώνας», τη γεωγραφική και ιστορική περιφέρεια της Νότιας Δοβρουτσάς, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού της χώρας. Το έδαφός της είναι ιδιαίτερα εύφορο. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως ότι επί πολλά χρόνια οι ντόπιοι αντιδρούν στα επικίνδυνα, όπως τα θεωρούν, έργα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων και την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στη γη τους.

Το Euractiv ανέφερε πρόσφατα ότι το σχιστολιθικό έριο θα μπορούσε θεωρητικά να αποδειχθεί χρησιμότερο σε χώρες όπως η Ρουμανία, τώρα που οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έχουν διαταραχθεί λόγω των πολιτικών εντάσεων, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

Όμως και η σημασία της παραγωγής σιταριού έχει επίσης αυξηθεί, ως αποτέλεσμα του πολέμου. Αν μη τι άλλο, είναι μάλλον απίθανο ο πόλεμος να ευνοήσει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στον Σιτοβολώνα. Η ιδέα ότι το σχιστολιθικό αέριο θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια δεν είναι κάτι το καινούριο. Συζητήθηκε, για παράδειγμα, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο το 2012.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Στις 5 Ιουλίου το SAC επικύρωσε την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου το οποίο ανακάλεσε μια έκθεση της Περιφερειακής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Υδάτων του Ντόμπριτς, η οποία μιλούσε για αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προέτρεπε να απορριφθεί το σχέδιο εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην περιοχή αυτή (δηλαδή στον Σιτοβολώνα). Την επένδυση αυτή, στην περιοχή του Σπάσοβο, σε μια έκταση 219 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είχε προτείνει η Rusgeokom BG EOOD.

Το SAC διαπίστωσε ότι η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν ήταν σύμφωνη με τη νομοθεσία και κατά συνέπεια το κατώτερο δικαστήριο δικαίως την ακύρωσε. Το SAC ανέφερε ότι η έκθεση δεν παρείχε αποδείξεις και γεγονότα που να στηρίζουν τα αρνητικά συμπεράσματά της κατά του προτεινόμενου σχεδίου. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι στην έκθεση παρατέθηκαν επιλεκτικά…