Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των 70 περίπου διατάξεων του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν είναι άλλοι από τους συνταξιούχους. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συντάξεις τους θα αυξηθούν με βάση τις παραδοχές του πληθωρισμού για ΑΕΠ και πληθωρισμό, δηλαδή περίπου 7,5% με βάση τα τωρινά δεδομένα. Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας δεν απέκλεισε μιλώντας στην ΕΡΤ αύξηση η τελική αύξηση να είναι και 8% με την υπόλοιπη μισή μονάδα να δίνεται σε μια τέτοια περίπτωση με τις αυξήσεις του 2024. Το 7,5% θα δοθεί στα τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.  

Στους κερδισμένους 2,3εκατ€ ευάλωτοι πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜεΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ανασφάλιστοι υπερήλικες που θα λάβουν στις 20 Δεκεμβρίου την επιταγή ακρίβειας των 250€. 

Ωφελημένοι και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί από αυτούς θα δουν τις οφειλές τους να μειώνονται καθώς μειώνεται στα 10 έτη ο χρόνος παραγραφής τους εφόσον δεν τις διεκδικήσουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.  

Όσοι κάνουν πάντως χρήση της ρύθμισης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απωλέσουν αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο γεγονός που θα τους δυσκολέψει στη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου συνταξιοδότησης.  

Οι οφειλέτες ωφελούνται και από τον διπλασιασμό των δόσεων, στις 24, της πάγιας ρύθμισης ώστε να υπάρξει εξομοίωση με τα όσα ισχύουν για τις οφειλές στην εφορία. Σε 48 διπλασιάζονται οι δόσεις για οφειλές που προκύπτουν από έκτακτα αίτια. 

Επίσης παύει η ποινική δίωξη των οφειλετών με ρυθμισμένες οφειλές( για όσο διάστημα τις εξυπηρετούν) ενώ με το προηγούμενο καθεστώς αναστελλόταν και πλέον δεν θα χρειάζεται να κάνουν το δικαστήριο δεύτερο σπίτι με αλλεπάλληλες προσελεύσεις.  

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν στους κερδισμένους γιατί καταργείται η εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Ένας νεοπροσληφθείς θα δει το μισθό του να αυξάνεται κατά 110€/ετησίως. 

Στο παρά πέντε κερδισμένοι και όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και προλαβαίνουν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη στα 56 έως τις 31/12/2022. Από την πρωτοχρονιά το παράθυρο κλείνει. 

Όλοι οι ένστολοι – ανεξαρτήτως σώματος και μονάδας, σχέσης…