Τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι άνθρωποι επιλέγουν πιο αέρινα και αποκαλυπτικά ρούχα, τα κοσμήματα είναι εκτεθειμένα. Στις γωνίες των δρόμων του Παρισιού, της Βαρκελώνης, του Λονδίνου, της Μαδρίτης, της Ρώμης υπάρχουν κλέφτες που περιμένουν μόνοι τους ή σε ομάδες, με τα πόδια ή με μοτοσικλέτες. 

Η κλοπή κοσμημάτων έχει «εκδημοκρατιστεί» στην Ευρώπη, γράφει σε άρθρο της η «El Pais». Κάποτε ήταν έργο προσεκτικών… κλεφτών, τώρα πραγματοποιείται από κοινούς εγκληματίες. Πέρυσι, στο νησί της Ίμπιζα, αυτοί οι κακοποιοί έσπασαν ένα ρεκόρ: Έκλεψαν ένα ρολόι αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ! Μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας κατάφερε να το ανακτήσει.

Στη Βαρκελώνη, ένας άνδρας περπατούσε με την οικογένειά του στην Παλιά Πόλη, όταν ένας κλέφτης τον πλησίασε βίαια και του άρπαξε το ρολόι του. Ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ένα Hublot αξίας 800.000 ευρώ, αν και η αστυνομία εξακρίβωσε ότι στην πραγματικότητα άξιζε περίπου 43.000 ευρώ.

Οι νεαροί κλέφτες, συνήθως, στρατολογούνται από διεθνή δίκτυα, τα οποία διαθέτουν τα κλεμμένα ρολόγια προς πώληση στην ασιατική αγορά. Οι κλέφτες ρολογιών παίρνουν ένα καλό ποσοστό από τα κέρδη, αν και είναι πενιχρό σε σύγκριση με το ποσό που κερδίζουν οι τελικοί πωλητές.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι, πριν από μια δεκαετία, οι περισσότερες κλοπές ρολογιών διαπράττονταν από Ιταλούς ή Νοτιοαμερικανούς «ειδικούς», συνήθως μέσω μοτοσικλέτας. Τώρα, το έγκλημα είναι πιο ανεξέλεγκτο. Τα ρολόγια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 4% των βίαιων ληστειών στη Βαρκελώνη, στην περιοχή της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία. Για την καταπολέμησή του, η καταλανική αστυνομία δημιούργησε μια μονάδα που εξετάζει τις εγκληματικές δομές πίσω από κάθε χτύπημα, για την καλύτερη ανάκτηση της περιουσίας και την επίτευξη δικαστικών καταδικαστικών αποφάσεων.

Κλοπή ρολογιών

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονταν ως μεμονωμένα γεγονότα… αλλά τώρα υπάρχει μια πιο οργανωμένη προσέγγιση», σύμφωνα με τις αρχές. Η συμμορία δραστηριοποιείται σε περιοχές πολυτελούς τουρισμού, όπως το Portals Nous στην Calvià ή το Jaime III στην Palma. Στο 90% των περιπτώσεων, τα θύματα είναι αλλοδαποί. Οι καταγγελίες συσσωρεύονται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

Μία από τις πιο…