Οι μισοί από όλους τους Ρώσους κατασκόπους που δρουν με διπλωματική κάλυψη σε όλη την Ευρώπη έχουν απελαθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της MI6 σε αμερικανικό συνέδριο ασφαλείας, όπως γράφει ο «Guardian». 

Ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Μ16, δήλωσε ότι οι απελάσεις περίπου 400 Ρώσων διπλωματών από χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν μειώσει δραματικά τις δυνατότητες κατασκοπείας του Κρεμλίνου.

Μιλώντας στο συνέδριο ασφάλειας του Άσπεν, είπε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταβάλει αρκετά συντονισμένες προσπάθειες για να διαταράξουν τα ρωσικά δίκτυα κατασκοπείας μετά την εισβολή. «Έτσι, σε όλη την Ευρώπη, περίπου οι μισοί -κατά την τελευταία καταμέτρηση κάτι παραπάνω από 400 Ρώσοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που λειτουργούν με διπλωματική κάλυψη- έχουν απελαθεί», δήλωσε ο Μουρ. «Αυτό πιθανώς μείωσε κατά το ήμισυ την ικανότητά τους να κάνουν τις δουλειές τους για να κατασκοπεύουν για τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Είναι η πρώτη φορά που η MI6 δημοσιοποιεί την εκτίμησή της για τον αντίκτυπο των συντονισμένων απελάσεων ως απάντηση στην εισβολή του Φεβρουαρίου. Οι Ρώσοι κατάσκοποι, όπως και οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, σχεδόν, κάθε μεγάλης χώρας, συνήθως προσποιούνται ότι αναλαμβάνουν δουλειές κάλυψης στην πρεσβεία της χώρας τους. Μόνο μια χούφτα μακροχρόνιων κατασκόπων – οι λεγόμενοι παράνομοι – προσποιούνται ότι είναι απλοί πολίτες, που δρουν εκτός διπλωματικού πλαισίου.

Η Γερμανία έδιωξε 40 Ρώσους διπλωμάτες τον Απρίλιο και η Γαλλία 41. Η Βρετανία είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν έχει απελάσει διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία, αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είπε σε 23 να φύγουν το 2018 μετά τις δηλητηριάσεις στο Σάλσμπερι. 

Ο Μουρ δήλωσε ότι δύο κατάσκοποι αποκαλύφθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός Ρώσου που προσποιούνταν τον Ιρλανδοβραζιλιάνο και ο οποίος είχε προσπαθήσει και απέτυχε να εξασφαλίσει μια θέση πρακτικής άσκησης στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης τον Απρίλιο. Βραζιλιάνικο δικαστήριο καταδίκασε έκτοτε τον Sergey Cherkasov σε 15 χρόνια φυλάκιση για χρήση…