(Ρεπορτάζ του GRtimes)

Ταξιδεύουμε στα Λιχαδονήσια, βορειοδυτικά της Εύβοιας, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο και απέναντι από τον οικισμό Κάβο, σε μια απόσταση 26 χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού.

Επιβιβαζόμαστε στο καραβάκι και ανακαλύπτουμε τα δημοφιλή νησάκια που κάθε καλοκαίρι υποδέχονται πλήθος κόσμου για κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά τους. Επτά νησάκια, η Μονολιά, μακρόστενη με έναν μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι και οργανωμένη δημοφιλή παραλία, η Μεγάλη Στρογγυλή, το νοτιότερο της συστάδας, κατάφυτη η οποία πήρε το όνομα της από το στρογγυλό της σχήμα, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και άλλοι μικρότεροι σκόπελοι που λέγονται Ποντικονήσια, είναι το σύμπλεγμα των Λιχάδων που ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.

Λιχαδονήσια

Βίντεο από Happy Traveller – Eυτύχη Μπλέτσα 

Η ιστορία

Το σύμπλεγμα των νησιών είναι η δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Πριν γίνει το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας. Μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του. Στην πραγματικότητα το όνομά τους προέρχεται από τη Λιχάδα τον οικισμό που βρίσκεται στο άκρο της βορειοδυτικής Εύβοιας και από την πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας απέναντι από τα Καμμένα Βούρλα.

Λιχαδονήσια

Φώκιες και ναυάγια

Στο σύμπλεγμα των Λιχαδονησίων συχνάζουν φώκιες Μονάχους Μονάχους, που όπως μας ενημέρωσε ο καπετάνιος Ανέστης κατά τη διάρκεια της πρόσβασης μας στα νησάκια, εμφανίστηκαν στην περιοχή τα τελευταία 10-15 χρόνια, όταν κάποια στιγμή ένα ζευγάρι έφυγε από το θαλάσσιο πάρκο της Αλονήσσου, ήρθε εδώ και γέννησαν. Πλέον έχουν γίνει μια οικογένεια, 5-6 φώκιες και τα βράδια…