Βαραίνουν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης με τα νεότερα στοιχεία να «δείχνουν» πως ενδεχομένως έχει ήδη φτάσει στην…πόρτα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2020.

Την ίδια ώρα, στην Γερμανία καταγράφεται βουτιά λιανικών πωλήσεων, της τάξης του 8,8%, χαμηλότερο σημείο από το 1994.

Η αρχική εκτίμηση της ήπιας- παροδικής ύφεσης στην Ευρωζώνη γίνεται το αισιόδοξο σενάριο με τις πιθανότητες να σκληρή και μακράς διαρκείας ύφεση να είναι πλέον μεγαλύτερες.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση των τιμών πετρελαίου αφού ενδεικτικά τον Αύγουστο του 2021 το βαρέλι κόστιζε 68$, τον Μάρτιο του 2022- αμέσως μετά την ρωσική εισβολή, 123$ και σήμερα κοστολογείται 99$.

Η «γάγγραινα» του φυσικού αερίου – Το σχέδιο της Ελλάδας

Σε ρώσικη ρουλέτα εξελίσσεται για την Ευρώπη και άρα για την Ελλάδα το θέμα του φυσικού αερίου. Η Μόσχα έκοψε το Σάββατο την παροχή στη Λετονία, δείχνοντας, ενώ παίζει παιχνίδια με τον αγωγό Nord Stream 1, επικαλούμενη τις κυρώσεις και την αδυναμία επισκευής της τουρμπίνας.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι εξελίξεις, ωστόσο, τρέχουν πιο γρήγορα από τον ρυθμό των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή που οι τιμές διατηρούνται σε πρωτοφανώς υψηλά επίπεδα, συμπαρασύροντας ολόκληρο το φάσμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε ένα πραγματικό ράλι ακρίβειας.

Η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στη Λετονία, λόγω παραβίασης των κανόνων, όπως δήλωσε, εννοώντας ότι δεν καταβλήθηκε το αντίτιμοσε ρούβλια, όπως έχει ορίσει με νομοθετικό διάταγμα το Κρεμλίνο και ο Πούτιν.

Για τους ίδιους λόγους, η Gazprom έχει ήδη διακόψει την τροφοδοσία σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία.

Παράλληλα, προφασιζόμενη τεχνικούς λόγους και τις δυτικές κυρώσεις έχει μειώσει στο 20% τη ροή στη Γερμανία μέσω του αγωγού Νord Stream 1. Εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και χωρίς την έγκριση της Gazprom, η τουρμπίνα δεν εστάλη από τον Καναδά στην…