Του Θανάση Γκαβού

Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της ελληνικής πολιτείας παρασημοφόρησε εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τον διεθνούς φήμης Κύπριο καθηγητή εμβρυϊκής ιατρικής στο King’s College και στο University College του Λονδίνου Κύπρο Νικολαΐδη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας και είναι ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής που έχει αναπτύξει κρίσιμο και πολυσχιδές έργο ως προς την πρόληψη της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Η παρασημοφόρηση αποτελεί αναγνώριση τόσο των επιστημονικών επιτευγμάτων του Κύπρου Νικολαΐδη όσο και των φιλανθρωπικών του δράσεων.

Η υγεία των γυναικών και των παιδιών αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων της Ελλάδας και συμπεριλαμβάνεται στο Τετραετές Εθνικό Πρόγραμμα Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (2022-2025).

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής του καθηγητή Νικολαΐδη θα εφαρμόσουν από κοινού Πρόγραμμα Εμβρυϊκής Ιατρικής το οποίο θα προσφερθεί αρχικά σε οκτώ επιλεγμένες χώρες για το διάστημα 2022-2025.

Ο κ. Δένδιας έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στους ομολόγους του σε αυτές τις οκτώ χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο), της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Μολδαβία) και της Υποσαχάριας Αφρικής (Αιθιοπία, Κένυα, Ρουάντα).

Το εν λόγω πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την ίδρυση μονάδων εμβρυϊκής ιατρικής, οι οποίες θα ενταχθούν σε δημόσια μαιευτήρια με δωρεάν  πρόσβαση για τις όλες τις γυναίκες, καθώς και τη δημιουργία, για ιατρικό προσωπικό από την κάθε επιλεγμένη χώρα, μεταπτυχιακού προγράμματος εμβρυϊκής ιατρικής το οποίο θα συνοδεύεται από διετή πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.

Η τελετή παρασημοφόρησης έγινε στην πρεσβευτική κατοικία στο κεντρικό Λονδίνο το βράδυ της Παρασκευής, με τον Έλληνα πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη να καλωσορίζει στο πρόσωπο του καθηγητή Νικολαΐδη «έναν ξεχωριστό Έλληνα».

Ο κ. Δένδιας είπε στην ομιλία του πως ο καθηγητής είναι ο θεμελιωτής της εμβρυϊκής ιατρικής και πως «εκατοντάδες χιλιάδες αν…