Με στόχο να αποφευχθούν διαρροές από τις δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα να διατηρήσει τη δυναμική που προσδίδουν τα διψήφια ποσοστά, κινείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εμφαση στο να «στεγανοποιήσει» την κεντροαριστερή δεξαμενή του και τα διψήφια ποσοστά αποδοχής του, θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε φάση συγκεκριμενοποίησης των στρατηγικών του στόχων με νέο, μακρύτερο, εκλογικό ορίζοντα.

Αν θεωρηθεί δεδομένη, άλλωστε, η ακύρωση των σεναρίων για εκλογές το φθινόπωρο (όπως, πράγματι, φαίνεται με τα τωρινά δεδομένα) το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε πιέσεις που προβλέπει ότι θα υποστεί και από τα αριστερα και από τα δεξιά του, όσο και στην πόλωση που αποτελεί, πάντοτε, πρόβλημα στις επιδόσεις της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι τα ποσοστά που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις το καθιστούν στόχο τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο για τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών, όσο για το πώς θα εξελιχθούν οι συσχετισμοί στον δρόμο για τις κάλπες.

Κοινώς, η προτεραιότητα δεν είναι στα σενάρια του ΠΑΣΟΚ ως μετεκλογικού ρυθμιστή, αλλά στο πώς θα το αντιμετωπίσουν ως προεκλογικό ρυθμιστή. Ενα ψαλίδισμα του διψήφιου ποσοστού του ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη θα βόλευε πάρα πολύ, άλλωστε, τόσο την Πειραιώς όσο και την Κουμουνδούρου, πριν φτάσουν καν στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να συζητήσουν μαζί του για μια κυβερνητική συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη τη στρατηγική επιλογή που έχει κάνει η ΝΔ (κι είναι πολύ εμφανής ειδικά τις τελευταίες μέρες) να ξυπνήσει ξανά τα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά» του κεντρώου κοινού. Είναι ενδεικτική, για παράδειγμα, η επαναφορά, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, του χαρακτηρισμού «εκτσογλανισμός» για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια λέξη που έχει ταυτιστεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που την είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης κάνει κινήσεις προσέγγισης του ενδιάμεσου, κεντρώου, χώρου σε επίπεδο συμβολισμών και πολιτικών και θα συνεχίσει, επίσης, να στοχεύει και στους νέους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν την ιδέα της κοινωνικής κατοικίας, που, όπως τονίζουν, πρώτοι…