Ο Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της

Με τους χάρτες ανά χείρας επισκέφθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χθες Δευτέρα είχε, στην Ουάσιγκτον συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογο του Λόιντ Όστιν.

Ακολουθώντας τη γραμμή που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, και καθώς η συζήτηση για το τουρκικό αίτημα για τα F-16 έχει επανέλθει δυναμικά στην ατζέντα της Άγκυρας, με τις αντιδράσεις στις ΗΠΑ να έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται δυναμικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά τον Όστιν για την τουρκική προκλητικότητα, βάζοντας στο τραπέζι για μία ακόμα φορά και τους σχετικούς χάρτες.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας από Σούδα: Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό

Με 16 χάρτες του ΥΠΕΞ και έναν του Μπαχτσελί

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε τους 16 χάρτες του υπουργείου Εξωτερικών, που έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη από τις 9 Ιουνίου και έχουν σταλεί και στις πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό, προκειμένου να ενημερώνουν σχετικά εταίρους και συμμάχους, ενώ έδειξε και τον χάρτη των Γκρίζων Λύκων, τον γνωστό και ως «χάρτη Μπαχτσελί», που εμφανίζεται τα μισά νησιά του Αιγαίου, ακόμα και την Κρήτη ως τουρκική επικράτεια.

Στην ατζέντα του Νίκου Παναγιωτόπουλου και τα στοιχεία των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων που η Αθήνα θεωρεί ότι ενισχύονται όταν παρουσιάζονται σε συνδυασμό με τους χάρτες των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, δίνοντας την σαφή εικόνα των εξελίξεων.

Στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο 2021. Ενώ σημείωσε ότι οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην Συμφωνία -και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της…