Η χρονική συγκυρία λειτουργεί σχεδόν απαγορευτικά για αλλαγή του στάτους κβο και μία απόπειρα επίσημης προσάρτησης, ενδεχόμενο που θα έφερνε την Αγκυρα αντιμέτωπη με το σύνολο του δυτικού κόσμου

Προς το παρόν αναβάλλεται. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται από τα κατεχόμενα σε σχέση με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επρόκειτο να λάβει χώρα στις 20 Ιουλίου, ώστε να είναι παρών στη φιέστα του Ερσίν Τατάρ για την επέτειο της τουρκικής εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974. Ο Ερντογάν δείχνει να προτιμά μία επίσκεψη στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, βάζοντας ένα ακόμα «καρφί» στη συμμαχία του με τη Δύση. Η απουσία του τούρκου προέδρου στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο είχε συνδεθεί με μία σειρά σεναρίων περί σημαντικών ανακοινώσεων, με αναφορές ακόμα και σε ενδεχόμενη ανακοίνωση προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ενα σενάριο που για τους διπλωμάτες και τους αναλυτές μοιάζει απίθανο καθώς η διεθνής συγκυρία δεν επιτρέπει τέτοιες ηχηρές παραφωνίες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει στο προσκήνιο πιο εμφατικά από ποτέ το ζήτημα του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Και ακόμα και αν το Κυπριακό έπειτα από 48 χρόνια και σειρά αποτυχημένων προσπαθειών λύσης αδυνατεί να μπει επιτακτικά στα ζητήματα που απαιτούν άμεση απάντηση, η συγκυρία λειτουργεί σχεδόν απαγορευτικά για αλλαγή του στάτους κβο και μία απόπειρα επίσημης προσάρτησης. Ενδεχόμενο που σε αυτή τη χρονική στιγμή θα έφερνε την Αγκυρα αντιμέτωπη με το σύνολο του δυτικού κόσμου, προεξοφλώντας την καταδίκη της.

Εξάγει κηδεμονία

Ωστόσο ακόμα και αν το μομέντουμ δεν ευνοεί τέτοιου είδους άλματα, την ίδια στιγμή η Αγκυρα θεωρεί ότι της επιτρέπει – λόγω της προσοχής που είναι στραμμένη αλλού – να συνεχίσει τα σταθερά και αποφασιστικά της βήματα στην Κύπρο προς επιδείνωση του υφιστάμενου στάτους κβο. Βήματα που αφήνουν την αίσθηση ότι η χώρα μεγαλώνει, ότι δείχνει πυγμή και τελικά εξάγει κηδεμονία με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα ζητήματα της οικονομίας που απειλούν να πνίξουν τον Ερντογάν.

Το σενάριο ένα γεωτρύπανο να κάνει την εμφάνισή του στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει αποκλειστεί. Το αντίθετο ενισχύεται από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των…