Στις πληροφορίες για απόκτηση πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ από τη Γαλλία αναφέρεται ο τούρκος απόστρατος και αναλυτής Ερντογάν Καρακούς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά το περασμένο Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP.

Ζήτησε Ραφάλ από τον Μακρόν

Πληροφορίες, ωστόσο, που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προχθές ανέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Μακρόν και πολεμικά αεροσκάφη Ραφάλ.

Δείτε ακόμα – Εκνευρισμός στην Τουρκία: «Οι ΗΠΑ δίνουν F-35 στην Ελλάδα και δυσκολεύονται να μας δώσουν τα F-16»

Αναφερόμενος σε αυτές τις πληροφορίες, ο κ. Καρακούς (πάνω δεξιά, στην κεντρική φωτογραφία) λέει στο CNNTURK (όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr):

«Πιστεύω πως ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να δείξει πως αν η ιστορία με τα F-16 πάει με αυτόν τον τρόπο, τότε μπορεί να κάνει μια κίνηση που να παραπέμπει σε αγορά Ραφάλ από τη Γαλλία».

Τα αεροπλανοφόρα

Και συνεχίζει: «Γιατί είναι σημαντικά τα Ραφάλ; Δείτε, λόγω του ότι εμείς δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα F-35, διαμορφώθηκε το εξής περιβάλλον. Γνωρίζετε πως το πλοίο Anadolu κατασκευάστηκε ώστε να αναλάβει τον ρόλο του αεροπλανοφόρου και θα εξοπλιζόταν με τα F-35».

Προσθέτει ότι «Ακολούθως φτάνει το πλοίο “Θράκη” (Trakya), το οποίο επίσης θα εξοπλιζόταν με F-35. Κατά κάποιο τρόπο αυτά θα ήταν τα αεροπλανοφόρα. Αλλά καθώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα F-35 το σχέδιο περί αεροπλανοφόρου χάθηκε.

»Αλλά, ταυτόχρονα, τα αεροπλάνα Ραφάλ είναι αεροσκάφη τα οποία με κάποιο τρόπο μπορούν επίσης να κάνουν κάθετη απονήωση και προσνήωση σε αεροπλανοφόρα».

«Είναι έτοιμοι»

Για να καταλήξει: «Κατά τη γνώμη μου, οι Γάλλοι είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Γιατί; Διότι βρίσκονται σε διένεξη με την Αμερική».