Τα άκρως απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από την κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, «πιθανότατα τα έκρυψαν» για να παρεμποδίσουν την έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, σύμφωνα με ένα έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Αυτό το διαδικαστικό έγγραφο εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) να κάνει έρευνα στις 8 Αυγούστου στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο για να κατασχέσει έγγραφα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχει πάρει μαζί του όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Πριν από την επιχείρηση αυτήν, το FBI είχε βρει «πολλές αποδείξεις» ότι «χαρακτηρισμένα έγγραφα» βρίσκονταν ακόμη στην κατοικία του Τραμπ. Η ομοσπονδιακή αστυνομία «είχε επίσης αποδείξεις ότι κρατικά έγγραφα πιθανότατα τα έκρυψαν και τα πήραν (…) και ότι έγιναν ενέργειες για να παρεμποδιστεί η έρευνα», συνεχίζει αυτό το έγγραφο.

Το υπουργείο περιγράφει ότι πράκτορες του FBI πήγαν για πρώτη φορά στο Μαρ-α-Λάγκο τον Ιούνιο, για να ανακτήσουν πολλούς φακέλους. Ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ τους «διαβεβαίωσε ενόρκως» ότι ήταν οι τελευταίοι που φυλάσσονταν ακόμη στο σπίτι αυτό. Όμως στην έρευνα που έγινε τον Αύγουστο, οι αστυνομικοί βρήκαν καμιά 30αριά κιβώτια με έγγραφα που χαρακτηρίζονταν «εμπιστευτικά» ή ακόμη και «άκρως απόρρητα». Το FBI και οι νομικοί του υπουργείου αναγκάστηκαν να ζητήσουν «πρόσθετη έγκριση» για να μπορέσουν να τα μελετήσουν.

Ο Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος μιας Επιτροπής Πληροφοριών στο Κογκρέσο, έκανε λόγο για «σκόπιμη εξαπάτηση» και «εξαιρετική ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους του στενού κύκλου του Τραμπ.

Στην τελευταία σελίδα του εγγράφου, μια φωτογραφία δείχνει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τις αρχές, με τη σφραγίδα «Άκρως απόρρητο» επάνω τους, σκορπισμένα σε ένα χαλί με λουλουδάτο μοτίφ.

«Είναι φρικτός ο τρόπος που το FBI, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Μαρ-α-Λάγκο, πέταξε τα έγγραφα όπως να’ ναι στο πάτωμα (ίσως για να πείσουν ότι το έκανα εγώ!)», απάντησε ο Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Truth Social, διαβεβαιώνοντας ότι είχε αποχαρακτηρίσει προηγουμένως ο ίδιος αυτά τα έγγραφα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης…