Σημειώνεται πως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν εντελώς διαφορετικά – από τη δική τους σκοπιά – το περιστατικό παρενόχλησης στο Φαρμακονήσι.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος στο Φαρμακονήσι.

Η παρενόχληση του ναυαγοσωστικό του Λιμενικού έγινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δυτικά του Φαρμακονησίου, μέσω επικίνδυνων ελιγμών.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Πώς κατάφεραν λιμενικοί της χώρας να ρίξουν το σκάφος στα βράχια

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το τουρκικό σκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις μέσω του VHF, ωστόσο από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν υπήρξαν υλικές ζημιές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό παρενόχλησης

Πρωινές ώρες την 25-07-2022, σε διενεργηθείσα περιπολία ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή δυτικά ν. Φαρμακονησίου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε με τη διενέργεια επικίνδυνων ελιγμών ανωτέρω σκάφος της Λιμενικής Αρχής Λέρου.

Σημειώνεται ότι, το ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση στόχου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, καθώς σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής είχε εισέλθει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις μέσω VHF.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος ούτε υλικές ζημιές.

Αλλιώς τα… είδε το Anadolu

Από τη δική του οπτική γωνία, «είδε» το περιστατικό το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως καταγγέλλει η τουρκική πλευρά, «σκάφος του ΛΣ της Ελλάδας παρενόχλησε ιστιοπλοϊκό και αμέσως στο σημείο βρέθηκε σκάφος του τουρκικού Λιμενικού».

Τι ισχυρίζονται

«Έγινε απόπειρα παρενόχλησης ιστιοφόρου που συμμετείχε στον Ναυτικό Αγώνα Ανοιχτής Θάλασσας, 3,8 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά από το Φαρμακονήσι από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

» Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εκδιώχθηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Με τους ελιγμούς πρόληψης που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος που ανήκει στη Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το ελληνικό σκάφος αποτράπηκε και απομακρύνθηκε από την περιοχή», αναφέρει η σχετική…