Κέρδος κατέγραψε η Ελλάδα κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, αφού πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε όσον αφορά στην μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Παράλληλα, στηρίχθηκε και η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου.

Με εξαίρεση την Ουγγαρία, τα υπόλοιπα 26 μέλη της ΕΕ πέτυχαν τον πολυπόθητο συμβιβασμό για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε η υιοθέτηση σειράς εξαιρέσεων και παρεκλίσεων από την αρχική πρόταση της Κομισιόν με τις χώρες του Νότου να βρίσκονται σε θέση ισχύος.

Τι πέτυχε η Ελλάδα

Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ στην ίδια συνεδρίαση Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί συμφώνησαν σε έναν νέο κανονισμό για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ, κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ένας ενισχυμένος μηχανισμός συναγερμού της ΕΕ (EU Alert), ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης αποθήκευσης φυσικού αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, με τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού στόχου μείωσης 15%.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του…