Ένας ακτιβιστής στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο, φυλακίστηκε σήμερα για υποκίνηση σε στάση αναφορικά με μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, την οποία είχε σχεδιάσει αλλά τελικά είχε ματαιωθεί μέσω της προληπτικής του σύλληψης.

Ο Κου Σζε-γιού συνελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αφού είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του να διαμαρτυρηθεί έξω από το γραφείο της τοπικής αυτοδιοίκησης του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Την επόμενη ημέρα εναντίον του 75χρονου απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για “απόπειρα διάπραξης ή προετοιμασίας ενέργειας ή ενεργειών με πρόθεση τη στάση”–ένα αδίκημα από την περίοδο της αποικιοκρατίας–και του αρνήθηκαν την εγγύηση.

Σήμερα ο δικαστής Πίτερ Λο έστειλε τον Κου στη φυλακή για εννέα μήνες με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για μια “σοβαρή” υπόθεση που απαιτεί μια αποτρεπτική ποινή.

Ο επί σειρά ετών ακτιβιστής εμφανίστηκε στο δικαστήριο αμετανόητος και είπε ότι “η φυλάκιση είναι μέρος της ζωής μου”.

“Δεν με πειράζει να είμαι ένας μαχητής του δημοκρατικού κινήματος και δεν με πειράζει να είμαι ένας μάρτυρας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.

Ο Κου είναι ο τελευταίος ακτιβιστής που φυλακίζεται στο πλαίσιο της καταστολής των αντιφρονούντων που πραγματοποιεί το Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο επέβαλε έναν νόμο εθνικής ασφαλείας μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019.

Παρότι η υποκίνηση σε στάση αφορά έναν νόμο από την περίοδο της αποικιοκρατίας τα δικαστήρια την αντιμετωπίζουν σήμερα με την ίδια αυστηρότητα όπως τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κου υποστήριξαν ότι η σχεδιασθείσα διαδήλωση διαμαρτυρίας του ήταν μια άσκηση της ελευθερίας του λόγου και ότι η κατηγορία για υποκίνηση σε στάση είναι αντισυνταγματική.

Αλλά ο δικαστής έκρινε ότι τα σλόγκαν στα πλακάτ του Κου που έλεγαν “κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα και η μονοκομματική δικτατορία” είχαν στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Μια ζωή ακτιβιστής

Γεννημένος στην κινεζική πόλη Ζονγκσάν, ο Κου έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με τον ακτιβισμό — από…