Μπορεί να έχεις παρατηρήσει κι εσύ την πρόσφατη τάση γύρω από την εξισορρόπηση του pH του δέρματος. Μάλιστα, πολλά από τα νέα launches προϊόντων περιποίησης επικεντρώνονται σε αυτό το όφελος. Τώρα μπορεί (εύλογα) να αναρωτιέσαι γιατί χρειαζόμαστε κάποιο προϊόν για να εξισορροπήσει το pH μας.

Ο λόγος είναι απλός. Ενώ ο οργανισμός μας διατηρεί φυσικά το pH του δέρματος, αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων όπως ερεθισμό ή ακμή.

Γι’ αυτό και είναι καίριο να κατανοήσουμε τη σημασία του ισορροπημένου pH για το δέρμα μας αλλά και το πώς μπορεί να επηρεαστεί από τα προϊόντα περιποίησης μας.

Τι είναι το pH του δέρματος;

Με βάση τη χημεία, το pH εκφράζει την ισορροπία της οξύτητας και της αλκαλικότητας μιας ουσίας. Μετριέται σε μια αριθμητική κλίμακα από το 0 (το πιο όξινο) έως το 14 (το πιο αλκαλικό). Στην κλίμακα αυτήν, το υγιές δέρμα βρίσκεται κάπου στη μέση, ελαφρώς προς την όξινη πλευρά, με pH 5.

Παρόλο που συνήθως δε σκεφτόμαστε το δέρμα μας ως όξινο, συχνά οι ειδικοί αναφέρονται στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος ως “όξινο μανδύα”. Αυτός ο όξινος μανδύας αποτελείται από σμήγμα που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και αναμιγνύεται με γαλακτικά και αμινοξέα από τον ιδρώτα. Το αποτέλεσμα αυτού ονομάζεται υδρολιπιδικό φιλμ και προστατεύει το δέρμα από την ξήρανση και την εξωτερική φθορά.

Η σχέση του pH με την υγεία του δέρματος

Η διατήρηση της φυσικής όξινης κατάστασης του δέρματος είναι σημαντική πέρα από την αποτροπή της ξηροδερμίας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο όξινος μανδύας (και, κατ’ επέκταση, το επίπεδο pH του δέρματος) είναι καίριο για τη διατήρηση της υγείας του δερματικού φραγμού. Και ο δερματικός φραγμός είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας μας.

Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ισορροπία του pH του δέρματός σου;

Διαπιστώνεις αυξημένη ξηρότητα και ευαισθησία ή αυξημένη λιπαρότητα και η ακμή; Αν ναι, τότε το pH του δέρματος σου μπορεί να είναι σε ανισορροπία. Πιο συγκεκριμένα, μια αλκαλική ανισορροπία (που σημαίνει ότι το επίπεδο pH του δέρματος είναι υψηλό) συμβαίνει όταν το δέρμα δεν παράγει αρκετό σμήγμα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως ευαισθησία και…