Λίγο πολύ όλοι έχουμε ταυτίσει το καλοκαίρι με ανεμελιά, μπάνια, ξεκούραση, διακοπές και διασκέδαση. Για κάποιους υπάρχει αυτό το ένα καλοκαίρι που θα θυμούνται για πάντα, ενώ άλλοι περνούν σχεδόν όλο το χρόνο κάνοντας σχέδια για το καλοκαίρι που έρχεται.

Και επειδή, όπως λένε κανένας χειμώνας δεν διαρκεί για πάντα, με το τέλος της άνοιξης, ανοίγει και η καλοκαιρινή σεζόν.

Και τότε, ανάμεσα στα μπάνια, τα θερινά, το παγωτό στη βεράντα και τις παγωμένες μπύρες στην πλατεία το βράδυ, ξεσπάει και αυτό που η Lana μας σύστησε ως summertime sadness, και που – μεταξύ μας – όλοι γνωρίζαμε ήδη.

Τι είναι τα blues του καλοκαιριού

Στη γλώσσα της ψυχολογίας δεν χαρακτηρίζονται προφανώς ως blues αλλά προτιμάται ο όρος εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD. Άλλοι το ορίζουν και ως καλοκαιρινή μελαγχολία.

Η εν λόγω κατάσταση δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση επειδή τα συμπτώματα εξ ορισμού δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να κατηγοριοποιηθούν ως κατάθλιψη. Αν και οι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται, είναι γνωστό ότι καλοκαιρινή μελαγχολία μπορεί να βιώσει ο οποιοσδήποτε, ακόμη και αν δεν πάσχει από κατάθλιψη. Οι λόγοι ποικίλουν.

1. Καιρικές αλλαγές
Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη αποφανθεί τι πυροδοτεί αυτό το αίσθημα κατάθλιψης το καλοκαίρι αλλά εικάζεται ότι οι μεγαλύτερες ημέρες σε συνδυασμό με την αύξηση της ζέστης και της υγρασίας μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Παράλληλα, η περίσσεια έντονου φωτός μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και συνεπώς στην ποιότητα του ύπνου. Και ως γνωστόν, ο λιγότερος ύπνος συμβάλλει στην κατάθλιψη ή στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Την ίδια στιγμή, η μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης, «ορμόνης της ευεξίας», επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας.

2. Αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα
Τα διαταραγμένα χρονοδιαγράμματα που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι, μπορεί να προκαλέσουν άγχος και πίεση, αφού ενδέχεται να διαταράξουν την εργασία, τον ύπνο, τις διατροφικές μας συνήθειες και το πρόγραμμα άσκησης και φυσικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με άρθρο της Αμερικανικής…